Hopp til innhold

– Skandinavia mer sårbar for terrorangrep enn noen gang tidligere

Bare Storbritannia er nå mer utsatt for terrorangrep enn Skandinavia i Europa – og fremtidens terrorister vil i større grad angripe på egenhånd, med kniv eller skytevåpen, ifølge FFI.

Væpnet politi på Kjevik

I sommer fryktet norske myndigheter at ekstremister skulle ta seg inn i privathjem og drepe en tilfeldig familie. Den type angrep kan vi se mer av fremover, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Anne Stenersen

Terrorforsker Anne Stenersen er overrasket over at Norge er på andreplass over området utsatt for terrorangrep i Europa.

Foto: FFI
Forsker Petter Nesser

Terrorforsker Petter Nesser mener at trusselbildet har blitt mer uforutsigbart.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Skandinavia har siden 2006 blitt et mer utsatt område for angrep. I de siste årene, etter 2008, har det vært flest terrorangrep eller planer om slike i Storbritannia, fulgt av Skandinavia og deretter Frankrike.

Det kommer frem i en artikkel som blir gitt ut av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i dag. Artikkelen er resultatet av en mangeårig forskning av blant andre terrorforskerne Petter Nesser og Anne Stenersen i FFI.

– Karikaturstriden grunn til oppgangen

De har studert forsøk på terror og terrorangrep fra 1994 og frem til i dag.

– Cirka 20 prosent av alle terrorplaner og utførte angrep i hele Vest-Europa etter 2008 har skjedd eller er planlagt i Skandinavia, sier Stenersen.

Hun er overrasket over at Skandinavia ligger på andreplass på listen over terrorutsatte områder.

– Frankrike ligger på tredjeplass. Det er litt spesielt, ettersom Frankrike tradisjonelt sett har vært utsatt for jihadistisk terrorisme i Europa.

– Grunnen til oppgangen i Skandinavia er først og fremst karikaturstriden i Danmark. Det har ført til mange terrorplaner som har vært rettet mot Jyllands-Posten eller mot karikaturtegnere, sier hun.

Sprer budskap på sosiale medier

Sosiale medier som Youtube, Facebook og Twitter er blitt viktigere for jihadister for å fremme sitt budskap, ifølge forskerne.

– Tidligere måtte man inn på spesielle nettsider eller fora for å bli eksponert for jihadistisk propaganda, men etter 2008 kan man få det rett inn i stuen, hvis man for eksempel er venn med noen på Facebook som har den type holdninger. Vi tror at budskapet når mange flere i dag enn det gjorde tidligere, sier Stenersen.

Stenersen mener det er urovekkende at et stort antall europeere har reist til Syria og Irak for å slutte seg til grupper som de som kaller seg den Islamske stat (IS) og andre grupper.

– En del av dem som har reist vil komme hjem, og vi tror at noen vil være motivert til å gjennomføre terrorhandlinger når de kommer tilbake. Ettersom det er et så stort antall som har reist ned, så tror at vi det vil bli en økning i antall terrorplaner og i verste fall også i utførte angrep i årene fremover, sier hun.

Mer kniv og skytevåpen

– Hvilken type angrep vil vi se mer av?

– Vi forventer at det blir mer av mindre angrep med kniver og skytevåpen rettet mot spesifikke grupper i samfunnet. Angrepet er gjerne også ofte utført av en enkeltperson som går under radaren.

– Hvis vi ser på Skandinavia, hva et det som typisk for disse angrepene?

– I Skandinavia er angrepene rettet mot enkeltpersoner man mener har fornærmet islam, som karikaturtegnerne i Danmark. Det står i motsetning til angrep mot andre land, hvor det er større variasjon i målvalget. Der rettes angrepene mot landets myndigheter, mot amerikanske mål, eller mot mer spesifikke grupper som soldater og jøder.

LES OGSÅ: – Dette viser en ny form for terrorisme

Uforutsigbart trusselbilde

Trusselbildet har blitt mer uforutsigbart på grunn av flere aktører og flere taktikker, mot flere typer mål, mener terrorforsker Petter Nesser.

– For Europa og Norge betyr dette at noen flere angrep vil kunne gå under radaren til sikkerhetstjenestene og vil være vanskeligere å avverge. Dette skyldes først og fremst at enkeltmannsterrorisme blir mer vanlig. Samtidig betyr det nok at de angrepene som lykkes ofte vil ha begrenset dødelighet, sier Nesser.

IS-krigere i Raqqa

Dette bildet, postet 27. august av Den islamske statens Raqqa media center, viser Iskrigere som overtok flybasen Tabqa fra syriske regjeringsstyrker sist søndag. Bildet er verifisert av nyhetsbyrået Ap. FFI frykter at hjemvendte nordmenn fra eksempelvis terrorgruppa IS kan være motivert for terrorangrep når de kommer tilbake.

Foto: Uncredited / Ap

AKTUELT NÅ