Hopp til innhold

Den tidligere Kripos-sjefen vil at distriktene skal be om mindre Kripos-hjelp

Tidligere Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård håper at politidistriktene sjeldnere vil «trekke kølapp» for å vente på hjelp fra Kripos – hjelp som kanskje ikke kommer.

Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til NRK at han vil gi Kripos tid til å jobbe med saker de ikke rekker å jobbe med per i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fremtidig politiorganisering

Dette er regionmodellen med seks politidistrikt, foreslått i Politianalysen. Det er denne modellen Politidirektoratet mandag sa at de støtter.

Foto: Politianalysen (NOU 2013:9)

Mandag la Politidirektoratet fram sitt høringssvar til det som internt kalles «tiårets viktigste politidokument», altså Politianalysen.

Svaret fra Politidirektoratet er en bred omfavnelse av hovedelementene i Politianalysen. Dette innebærer blant annet å kutte i antallet politidistrikt, fra dagens 27, helt ned til de seks som foreslås i den såkalte «regionmodellen».

I denne sammenheng er politidistriktenes manglende evne til å etterforske datakriminalitet en av motivasjonsfaktorene, forklarer politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Vi vil med dette styrke politiets kompetanse innen cyberkriminalitet. Vi har altfor svak kompetanse og kvalitet innen dette, sa Humlegård på pressekonferansen.

På dagens pressekonferanse viste han blant annet til fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som viste at over 100.000 nordmenn ble utsatt for ID-tyverier over en toårsperiode.

– Overrasket over forskjellene

Humlegård, som var Kripos-sjef fra 2009 til 2012, forklarer overfor NRK.no hvorfor han ønsker seg politidistrikt som sjeldnere ber Kripos om assistanse.

– Den tiden jeg jobbet som sjef for Kripos, ble jeg overrasket over hvor stor forskjell det var på politidistriktene, sier Humlegård til NRK.no.

Han trekker særlig fram de mindre politidistriktene, det vil si dem som har mellom 200 og 250 ansatte. Humlegård mener disse politidistriktene mangler spesialkompetanse.

– Så indirekte vil man at distriktene skal be Kripos om hjelp mindre enn det man gjør i dag?

– Ja, for å si det sånn: De (Kripos, journ.anm.) skal kunne gjøre flere av de oppgavene de ikke får gjort tilstrekkelig av i dag, sier Humlegård.

Han legger ikke skjul på at dagens organisering av og til fører til at politidistrikt som ber om hjelp, ikke får det.

– Man snakker om sentralisering, men i dag er det ganske sentralisert, fordi man venter på denne kompetansen. Noen ganger venter man også forgjeves, sier Humlegård.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BI-professor Petter Gottschalk

BI-professor Petter Gottschalk har tidligere gått hardt ut mot politidistriktenes evne til å etterforske datakriminalitet.

Foto: NRK

– Har ikke peiling

Petter Gottschalk har forsket på politi og kriminalitet i ti år, og skrevet flere bøker om datakriminalitet. Han er blant dem som mener dagens politidistrikt er altfor avhengige av hjelp fra Kripos til å etterforske det som er blant de hurtigst voksende kriminalitetstypene.

– Politidistriktene har ikke kompetanse. Et distrikt på størrelse med Søndre-Buskerud har ikke peiling på datakriminalitet, og ender derfor opp med å henlegge, sa Gottschalk til NRK.no i forbindelse med den såkalte Helleland-saken.

Det var tidligere i år det ble kjent at den tidligere Høyre-politikeren Tor Johannes Helleland hadde brutt seg inn i jenters iCloud-kontoer, og spredt bilder av dem på internett.

Gottschalk reagerte da på at politiet i Søndre Buskerud ikke satte i gang en formell etterforskning av saken, før 23-åringen selv hadde stått fram i media.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Datakriminalitet

Ifølge en NorSIS-undersøkelse fra november i fjor, hadde 105.000 nordmenn blitt utsatt for id-tyveri de siste to årene. Det var en økning fra 80.000 i 2011.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Hjelp innen to timer

Humlegård forklarer at problemet med spesialkompetanse i de mindre politidistriktene ikke bare gjelder datakriminalitet. Dette er også et tema ved tradisjonelle åstedsundersøkelser.

– Her har man to kriminalteknikere – og de gjør en bra jobb de, men hvis det blir et litt mer avansert åsted, så har man ikke noen som litt mer spesialisert.

Politidirektøren sier at mange av sakene der det ringes inn et behov for assistanse, havner mellom to stoler. Dette fordi de er «for store» for distriktene, men «for små» for Kripos.

– I dag er det mange politidistrikt som er avhengige av bistand fra særorganene, og særorganene har ikke mulighet til å hjelpe alle. Dette er saker som er for kompliserte lokalt, men for lite kompliserte for særorganene, sier Humlegård til NRK.no.

Han håper på at den nye modellen, der det kun finnes seks politidistrikt, kan føre at politiet på tjenestested kan få hjelp fra et distrikt i løpet av et par timer.

– Det betyr at man i stedet for å trekke en kølapp hos Kripos – som man ikke kommer fram på – så kan man vente i to timer. Da skal det komme
noen fra regionsnivå – politidistriktet, som har litt tyngre kompetanse, sier Humlegård.

AKTUELT NÅ