NRK Meny
Normal

Erna: Vi skal modernisere fra toppen og ned

Erna Solberg la vekt på hvordan Norge skal drives mer effektivt under sin første pressekonferanse som statsminister.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg brukte pressekonferansen til å fortelle om endringer i departementene.

Foto: NRK

– I dag har vi presentert Høyre- og Frp-regjeringen. Mange har stått på. Den nye regjeringen har et sterkt mandat i ryggen fra velgerne.

Slik innledet Solberg sin pressekonferanse som Norges ferske statsminister.

Pressekonferansen ble brukt til å fortelle hvordan Norge skal effektiviseres og moderniseres.

– Avbyråkratisering krever mye. Det begynner på toppen, og vi har derfor gjort endringer i statsrådenes oppgaver, sa Solberg.

Hun undserstreket hvor viktig fiskerinæringen er for Norge.

– Som bergenser vet jeg at fiskeri- og havbruksnæringen er en av Norges hovedinntektskilder og har vært det historisk. Dette skal være en fremtidsnæring for landet vårt. Så lenge vi forvalter fiskeriressursene godt, er dette en fornybar ressurs for vårt samfunn. For å legge til rette for videre vekst og styrking av fiskeri- og havbruksnæringen må arbeidet med handelspolitikken og virkemiddelapparatet i større grad sees i sammenheng med fiskeripolitikken, sa Solberg.

Skogbevaring inn i Klima- og miljødepartementet

Satsingen for å bevare skog rundt om i verden fjernes fra Utenriksdepartementets portefølje og legges inn under Klima- og miljødepartementet.

Denne avgjørelsen måte Solberg forsvare på sin første pressekonferanse som statsminister.

– Nå er det både sånn at Frp og H ikke er mest opptatt av prosenter i bistandspolitikken, men virkninger, sier hun.

– Du trenger ikke være i UD for å regnes inn i bistandsarbeidet. Vi vil ha et Klima- og miljøverndepartement som har et helhetsansvar for klimapolitikken, og en minister som har ansvar for hele politikken når hun er ute og forhandler med andre land, sier Solberg.

«Fire vellykkede år»

Tidligere onsdag presenterte Solberg navnene i sin nye regjering med å slå fast mannskapet vil bidra til at det blir «fire vellykkede år».

Solberg mener at hun har funnet balansen mellom regjeringserfaring, erfaring fra Stortinget og faglig kompetanse.

– Jeg mener dette blir en styringsdyktig og god regjering med kunnskapsrike politikere på alle plassene. Dette blir fire vellykkede år, sa hun.

Ingen av navnene i Solbergs regjering var ukjente for offentligheten. Laget har bred politisk erfaring, mange har ledet fagkomiteer på Stortinget, andre har erfaring fra lokalpolitikk og offentlig administrasjon. Kjønnsfordelingen ble 50–50.

Historisk regjering

Statsrådskabalen er komplettert med et korps av statssekretærer som kanskje kan sies å bidra med noe farge til det som ellers beskrives som et solid lag.

Regjeringen er historisk på flere enn én måte:

Solberg blir landets andre kvinnelige statsminister og den første statsministeren fra Bergen siden Johan L. Mowinckel i 1935, Fremskrittspartiet er i regjering for første gang i partiets 40-årige historie – og «bare» tre av de nye statsrådene har tidligere erfaring fra å sitte rundt kongens bord.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger