NRK Meny
Normal

– Skal ikke legge møkkalass foran Stortinget

Det kan bli trangt inn mot Oslo tirsdag når 2500 bønder skal til byen for å protestere mot Sylvi Listhaug & co. Bondelaget sier de lar møkken ligge igjen på gårdene, men den garantien gir ikke Småbrukarlaget.

Traktorer foran Stortinget

Forrige uke sto tre traktorer med møkkatanker foran Stortinget. Tirsdag vil det bli langt flere traktorer i sentrum av Oslo, når tusenvis av bønder protestere mot det de mener er et skambud fra landbruksminister Sylvi Listhaug i årets jordbruksoppgjør-

Foto: Anders Rikstad

2500 bønder fra hele landet er nå på vei til Oslo på traktor, med busser og på fly, for å markere sin misnøye mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Opp til 30 mil kjører bøndene på traktor, i mindre enn 40 kilometer i timen, for å delta i aksjonen.

– Det er ikke noe poeng for oss å lamme hele Oslo, så det blir ikke så mange traktorer som mange hadde lyst til å ha. Men det kommer til å merkes på innfartsveiene, sier Bondelagsleder Nils T. Bjørke til NRK.

Det kan bety at det blir kaotiske tilstander i trafikken i og rundt Oslo tirsdag morgen og formiddag.

– Vi forventer at bøndene forholder seg til trafikkreglene, og tror dette skal gå fint, sier leder for politiets operasjonssentral i Oslo, Martin Strand.

– Dere frykter ikke at det vil oppstå køer på hovedveiene inn til byen?

– Trafikken på mange av veiene inn til Oslo går vanligvis sakte på morgenen, så det vil sannsynligvis ikke ha så stor innvirkning.

Bønder i Arendal

Bøndene har lite til overs for statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Forrige tirsdag ble det markert med møkkatur i Arendal sentrum.

Foto: Miriam Grov / NRK

Bøndene har fått beskjed om å ta oppstilling med traktorene bak politihuset, og deretter følge toget inn til sentrum.

Tusenvis ventet foran Stortinget

Tirsdag klokka 12.45 kommer det til å gå et kjempetog med bønder og andre sympatisører fra Schweigaards gate i Oslo via Youngstorget, over Stortorget og opp Karl Johan til Stortinget.

Der skal det holdes appeller foran Stortinget fra klokka 14.00, og sinte bønder skal si det de mener til landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

I tillegg til svært mange bønder og traktorer, har bondeorganisasjonene invitert mange i miljøbevegelsen og i organisasjonslivet, og flere av disse er ventet å holde appeller til støtte for bøndene.

Bjørke bedyrer at frustrerte bønder ikke vil legge møkkalass utenfor Stortinget i morgen.

– Det vil foregå i sømmelige former, sier bondelagslederen.

Slike garantier vil imidlertid ikke lederen for Småbrukarlaget gi.

– Om det kommer møkkalass utenfor Stortinget eller ei, får dere se i morgen, sier Ann Merete Furuberg, som er leder for Norsk bonde og småbrukarlag, til NRK.

Merete Furuberg (t.v.), Nils T. Bjørke og Sylvi Listhaug

Tonen var langt fra hjertelig sist lederne for bondeorganisasjonene møtte Landbruks og matminister Sylvi Listhaug. Tirsdag møtes de igjen foran Stortinget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Folk er ampre og frustrerte

Bjørke sier til NRK at bøndene er overrasket over det de mener er et elendig tilbud fra staten i jordbruksoppgjøret og manglende vilje til å forhandle.

Bondelagslederen mener at regjeringen har lagt opp en politikk som ikke stortingsflertallet står bak.

– Derfor håper vi at stortingsflertallet nå tar grep for å tvinge regjeringen tilbake til forhandlingsbordet. Men så langt har ikke regjeringen hatt noe å komme med, sier Bjørke.

Furuberg sier at hun håper at alle som er engasjert i hvordan mat skal produseres tropper opp på Eidsvolls plass tirsdag.

Landbruks- og matdepartementet opplyser til NRK at statsråd Sylvi Listhaug vil møte bøndene foran Stortinget i morgen.

Etter det NRK kjenner til vil også ministeren holde en appell i morgen.

– Vi ønsker at alle som eter mat nå må våkne, og at Stortinget må ta den store debatten om hvordan maten skal produseres her i landet, sier Furuberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger