Hopp til innhold

– Indirekte er ambassadestenging et politisk signal

Utenriksminister Jonas Gahr Støre Norges amabassadestenging kommer etter at sikkerhetssituasjonen i landet har blitt «gradvis verre». Han tror ikke den kommer til å bli bedre i nærmeste framtid.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Ghar Støre sier det indirekte er et politisk signal at Norge stenger sin ambassade i Syria.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Mandag ble det klart at Norge gjøre som en rekke andre land, og stenger sin ambassade i Syria.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier utviklingen de siste par dagene har vært en faktor i avgjørelsen. Sikkerhetsmessige grunner har veid tyngst, men Støre sier stengingen også er det politisk signal til Al Assad-regimet i Syria.

– Indirekte er det jo det. Når vi sier vi finner det usikkert å være der, at vi trekker ut folk fordi det er usikkert å være der, er det et politisk signal, sier Støre, som presiserer at han har vært tilhenger av å ha diplomater i Syria så lenge det har vært mulig, sier Støre i Dagsnytt 18.

– Dette for å gjøre diplomaters jobb, som er å kommunisere hva vi mener, men også for å hente ut inntrykk. Det å hente markere med å hente diplomater ut kan noen ganger være riktitg, men andre ganger er det ikke riktig, fordi det er nettopp da vi trenger dem.

– Situasjon i veldig bevegelse

Etter at opprøret i Syria brøt ut i mars i fjor har Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania og USA alle stengt sine ambassader i Damaskus. Også Tyrkia meldte at de ville stenge sin ambassade mandag.

Den siste tiden har det vært voldsomme kamper, også i Damaskus. For en drøy uke siden ble hovedstaden rammet av kraftige eksplosjoner og bombeangrep, blant annet i bydelen al-Mezzeh der det ligger mange ambassader.

– Vi har ment at det har vært politisk riktig å være tilstede i Damaskus, det har de nordiske landene vært veldig enige om. Flere land har trukket seg ut med litt ulike begrunnelser, men det er sikkerhetssituasjonen som er viktigst, sier Støre.

Nordisk samarbeid

Dermed er det veldig redusert hva nordmenn i Damaskus kan få av bistand, men Støre presiserer Norge fortsatt er til stede for de få i landet med norsk bakgrunn.

Dette gjøres ved at en norsk diplomat flytter inn i den danske ambassaden i den syriske hovedstaden.

– Det nordiske samarbeidet her har fungert veldig tett. Finnene trakk seg ut, Norge, Sverige og Danmark har holdt tett kontakt, og vil nå samle seg i den danske residensen, sier Støre.

Støre sier at den andre grunnen til å la en diplomat være igjen er for å rapportere om utviklingen i det urolige landet.

– Det tror vi er viktig, for dette er en situasjon i veldig bevegelse. Det å kunne følge med på nyhetsbyråene og i alle fall få noe innsikt vil gjøre en forskjell, og derfor er vi glade for at vi fortsatt kan gjøre det, sier Støre.

– Har blitt gradvis verrre

Støre presiserer at stengingen er midlertidig, men kan ikke gi et tidsperspektiv på når aktiviteten ved den norske ambassaden kan gjenopptas.

– Vi mener at det er riktig å være der, og ønsker å komme tilbake. Men vi gjør dette fordi situasjonen har blitt gradvis verre, og den må jo gradvis bli bedre. Det som har uroet oss må ikke uroe oss mer for at vi åpner igjen, sier Støre, og legger til:

– Men det er vel ikke grunn til å være veldig optimistisk på kort sikt.

Nye uroligheter mandag

Også mandag har det vært urolig i Syria. Nyhetsbyrået AP melder at Al Assad-vennlige styrker har bombet opprørere i Homs.

Angrepet er det siste i et bombardement som har vart flere dager, og virker ifølge nyhetsbyrået som et forsøk å berede grunnen før et endelig angrep som skal presse opprørerne ut av Syrias tredje største by.

AKTUELT NÅ