Hopp til innhold

– Sikkerhetsbeltene på bussene er for korte for overvektige

– Tusenvis av mennesker her i landet kan ikke bruke sikkerhetsbeltene på bussene, hevder Landsforeningen for overvektige, som frykter for sikkerheten ombord.

Belte i buss

BELTETRØBBEL: Mange sikkerhetsbelter i buss er for korte for overvektige personer, ifølge Landsforeningen for overvektige.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Mari-Mette Graff

OPPTATT AV SIKKERHET: Det er viktig at også overvektige kan sikre seg på bussen, mener Mari Mette Graff i Landsforeningen for overvektige.

Foto: Privat

– I Norge er det rundt 100.000 mennesker med sykelig overvekt som har problemer med å få beltet på. I tillegg er det mange av de rundt én million nordmenn som er litt overvektige, som også har problemer, dersom overvekten er sentrert på magen, sier leder i Landsforeningen for overvektige, Mari Mette Graff, til NRK.

– Får ikke gebyr

Du føler deg kanskje tryggere inni en stor buss enn en bil, men likevel er det mange eksempler på at passasjerer blir drept og skadd i bussulykker.

I vinter ble det klart at Statens Vegvesen nå vil ilegge gebyr på 1500 kroner for personer som blir oppdaget uten belte, i busser hvor slike belter er montert. Etter flere år med tomme trusler om beltebøter, vil dette bli en praktisk realitet når Vegvesenet intensiverer jakten på beltesynderne etter sommeren.

Men kontrollørene vil ta hensyn til de overvektige, forsikrer Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens Vegvesen.

– Det er slik at hvis beltet ikke passer, så vil det ikke bli ilagt gebyr, sier hun.

I ti år har det vært påbudt å bruke bilbelte i busser som er utstyrt med det. Like lenge har Statens Vegvesen truet med gebyrer. Det har vært tomme trusler - til i år.

SLIK KAN DET GÅ: Se videoen som viser hvor viktig belte er i buss.

Sikkerheten viktigst

For Landsforeningen for overvektige er ikke gebyret hovedpoenget, sier Graff. Hun er mest opptatt av at også overvektige må kunne få ha en sikker bussreise.

– Det er allment akseptert at små barn og folk som sitter i rullestol skal kunne sikre seg på bussen. Hvorfor kan det ikke også være noen seter i bussen som enten har belter som er lange nok, eller at buss-selskapene har seteforlengere ombord i bussene, slik at også overvektige kan sikre seg, spør hun.

Vil ikke kreve

Det er EU som har satt minimumskrav til lengden på sikkerhetsbeltene. Statens Vegvesen beklager at ikke alle kan sikre seg på bussene, men vil ikke innføre særnorske krav om lengre belter eller belteforlengere:

– Vi har ikke vurdert å pålegge buss-selskapene dette, men jeg håper at de tar initiativ til det selv. Det hadde vært fint, sier Lutnæs.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger