Hopp til innhold

Miljøbevegelsen: – Dette setter Statoil grundig på plass

«Historisk seier» og «real nesestyver til Statoil». Slik karrakteriserer miljøbevegelsen dagens nyhet om stortingsflertall for full elektrifisering av Utsira-høyden.

Bellona leder Fredrik Hauge

Bellonasjef Fredrik Hauge mener Stortingets flertall nå har tatt tilbake makten over oljepolitikken fra Statoil og Olje- og energidepartementet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi er veldig glad. Dette setter Statoil grundig på plass, og det sparer miljøet for 800 000 tonn CO2-utslipp de neste 30 til 40 årene.

Krøllene til Fredrik Hauge, eller Bellona-Hauge som han også kalles, rister seg gjennom Vandrehallen til stadig ventende mikrofoner og kameraer.

Under krøllene et stort glis.

Miljø - Oljesektoren: 1-0.

Flertall for elektrifisering av Utsira

Klokken 11 fredag var han vitne at opposisjonens medlemmer i komiteen la fram et samlet krav om full elektrifisering av Utsira-høyden. Ifølge opposisjonen må dette til dersom Norge skal nå de nasjonale målene om utslippskutt innen 2020.

Kravet bygger på at representantforslag fra SV, og Heikki Holmås varslet at han ville sprette minst én champagnekork i dag.

– Når olje- og energiministeren ikke har tatt grep for å nå Norges klimamål, så må Stortinget gjøre det. Nå er marsjordren gitt: Utsiraområdets kraftbehov skal dekkes med ren kraft fra land, sa han under pressekonferansen.

Det har fått representanter i regjeringspartiene Høyre og Frp til å reagere. Spesielt ettersom deres egne støttepartier Venstre og KrF sikrer flertallet.

Miljøpolitisk talsmann i Høyre, Nikolai Astrup mener håndteringen av saken er uryddig.

– Jeg mener at Norges største industriprosjekt i moderne tid burde blitt behandlet i komiteen, og ikke i Stortingets vandrehall, sier Astrup.

Det gir Hauge en lang marsj i.

– Har tatt tilbake makta over oljepolitikken

Og det er ikke bare det konkrete varslede utslippskuttet som trimmer Hauges smilerynker.

– Dette tar makta over olje- og miljøpolitikken tilbake fra Statoil og Olje- og energidepartementet til Stortinget. Det er der den hører hjemme, og der har de nå vist seg sitt ansvar bevisst, sier Hauge.

Og får støtte av miljøvennene i Zero.

Heller ikke nestleder Kari Elisabeth Kaski sparer på smilene.

– Dette er en historisk seier for miljøbevegelsen og en historisk dag for klimaet. Nå trumfer klimapolitikken oljepolitikken, og nå sier Stortingets flertall klart fra at oljeindustrien ikke kan forvente å få bygge gassturbiner og forurense som før. Nå skal vi nå klimamålene, sier Kaski til NRK.

Hun sier at dagens enighet gjør det klart at man må akseptere at en eventuell olje- og gassindustri skal være utslippsfri.

– Oljepolitikken trumfer ofte klimapolitikken, men i dag så vi det motsatte.

Hauge med fornyet tro på engasjement i verden

Bellona-Hauge stopper ikke der.

– Dette flytter makten i norsk miljøpolitikk, og det er utrolig motiverende at det nytter å sloss og jobbe så faglig grundig som vi har gjort i denne saken. Også får vi resultater... Det er bra for klima og det gir tro på engasjement i verden, sier Hauge.

Ørjan Heradstveit i Statoils kommunikasjonsavdeling sier til NRK at de vil sette seg mer inn i opposisjonens krav før de uttaler seg om saken.

AKTUELT NÅ