NRK Meny
Normal

– Ser ut som kalkulert underbudsjettering

Det sier KrF om at regjeringen nedjusterte asylsøker-anslaget og kuttet i bevilgningene til UDI midt i den verste flyktningkrisen. Også Venstre og SV reagerer sterkt.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen i profil

– KRITISK: Hans Olav Syversen kritiserer regjeringen for kalkulert underbudsjetteringen vanskeliggjør det videre arbeidet med statsbudsjettet.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det ser ut som kalkulert underbudsjettering som vi kunne klart oss godt uten, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Aftenposten skrev først om at regjeringen nedjusterte anslaget for asylsøkere med 1.000 personer til 11.000 og Utlendingsdirektoratets (UDI) budsjett ble kuttet med 0,3 prosent, eller 2,8 prosent justert for anslått prisvekst.

Venstre-leder Trine Skei Grande i Vandrehallen

VILLE BRUKT FERSKE TALL: Trine Skei Grande har et annet syn enn regjeringen på kvalitetssikring.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Da regjeringen gjorde siste finpuss på budsjettet på den siste budsjettkonferansen i slutten av august, forholdt seg til asyltallene fra juni. Etter den tid hadde flyktningkrisen forverret seg og Norge hadde i august opplevd en dobling av antall asylsøkere, sammenlignet med samme måned året før.

SVs Audun Lysbakken kaller det «lite seriøst, lite tillitvekkende og lite ansvarlig» å ikke sette av penger i budsjettet til store kostnader man vet kommer.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er kritisk.

– Det er mildt sagt underlig. De dytter utfordringene foran seg og gjør jobben enda vanskeligere, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Forskjellig syn på kvalitet

Jøran Kallmyr

FORKLARTE: Jøran Kallmyr mener regjeringen ikke kunne snu opp ned på statsbudsjettet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) avviser at regjeringen har underbudsjettert med viten og vilje.

– Anslagene er basert på tall fra beregningsutvalget. Beregningsutvalget er en faggruppe, og tallene er altså ikke politisk bestemte anslag, skriver statssekretæren i en e-post til NRK fredag ettermiddag.

I Politisk kvarter fredag morgen forklarte Kallmyr hvorfor regjeringen ikke forholdt seg til at antallet asylsøkere hadde steget kraftig siden juni.

– Vi kunne ikke lage et budsjett på tall fra de siste ukene og snu alt opp ned. Vi var nødt til på det tidspunktet å fremme tallene som var kvalitetssikret. De tallene som var kvalitetssikret på det tidspunktet var et anslag på 11.000, sa Kallmyr.

Den forklaringen kjøper ikke Skei Grande.

– Jeg tror Kallmyr og jeg har litt forskjellig syn på kvalitet. For meg er det kvalitet å ta med de ferskeste tallene i stedet for å forholde seg til gamle tall, sier Skei Grande.

Mener underbudsjettering var taktikk

Da regjeringen la frem budsjettforslaget varslet de en tilleggsproposisjon med nye prognoser og bevilgninger fordi anslagene er for lave. Tilleggsforslaget skal komme i månedsskiftet oktober/november.

Nå skal Venstre og KrF være med regjeringen på å finne hvor i budsjettet de kan finne penger til flyktningene som kommer.

Snorre Valen

VIL HA SVAR: – Regjeringen må ha skjønt at de beregnet altfor lavt og det tror jeg de gjorde sånn at de kan tvinge opposisjonen med på et budsjett som de ellers ikke ville akseptert, sier SVs Snorre Valen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen mener regjeringen bruker underbudsjetteringen som et forhandlingskort før forhandlingene med støttepartiene.

– Regjeringen må ha skjønt at de beregnet altfor lavt og det tror jeg de gjorde sånn at de kan tvinge opposisjonen med på et budsjett som de ellers ikke ville akseptert. Nå må Venstre og KrF ofre sine hjertesaker, mens regjeringen får gjennomført sine skattekutt, mener han.

Samarbeidspartiene ønsker ikke å spekulere ytterligere i regjeringens motiver.

– Det må andre vurdere. Det har jeg ingen kommentar til, sier Skei Grande.

– Jeg vil ikke spekulere i det som er gjort. Nå må vi sette alle kluter til og finne en god løsning til slutt, sier Syversen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger