Hopp til innhold

Barn tar svært sjelden livet sitt

Kun to barn har tatt sitt eget liv i Norge de siste 50 årene. – Eksperter burde vært koblet inn i Monika-saken, sier selvmordsforskere.

Monika Sviglinskaja montasje

Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i 2011, og politiet konkluderte med at 8-åringen hadde tatt sitt eget liv. Nå er stefaren siktet for drap.

Foto: Montasje / Privat/Presttun foto

– Bevisene for selvmord må være tydelige før man konkluderer med at et barn har tatt livet sitt, sier leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging Lars Mehlum.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har kun to barn tatt livet sitt de siste 50 årene.

– Det er ekstremt sjelden, men det kan skje, sier Mehlum.

Politiet i Bergen henla saken etter at Monica Sviglinskaja døde i 2011, og mente hun hadde tatt sitt eget liv. Nå er hennes tidligere stefar siktet for drap.

Ekspertbehov

– I denne saken tenker jeg at de burde plukket opp telefonen for å ta en prat og for å få et råd: Hva gjør vi nå, og kan det virkelig være mulig at dette er et selvmord? sier Mehlum.

Politiet etterforsket Monikas dødsfall i 9 måneder, men senteret Mehlum leder ble ikke kontaktet under etterforskningen av saken.

I lokalmiljøet i Sund i Hordaland reagerte mange på konklusjonen om selvmord.

Også Anne Freuchen, som forsker på selvmord blant unge ved Sørlandet sykehus, mener flere burde vært konsultert før politiet falt ned på denne konklusjonen.

– Man skal alltid være varsom når man konkluderer. Du skal være på ganske trygg grunn, sier hun til NRK.

Svært sjelden

Mehlum mener vi må være forsiktige med å være etterpåkloke, men mener politiet bør gå gjennom sine systemer for å sikre at eventuelle feil rettes opp.

Lars Mehlum

Lars Mehlum leder Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.

Foto: UiO

– Noen ganger er det vanskelig å være sikker i sin sak, så det er vel spørsmål om hvor mye arbeid man nedlegger før man konkluderer, sier Mehlum.

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt kjenner ikke til om de kontaktet eksperter da de etterforsket saken.

– Ut fra etterforskningen fant de at det ikke kunne vært uvedkommende i huset på det tidspunktet Monica døde, sier han til NRK.

– Ble eksperter på barn og selvmord kontaktet?

– Jeg har ikke detaljkunnskaper om hvem de har snakket med og hva som har skjedd konkret der.

Må ha bevis

Man kan ikke konkludere med selvmord på grunn av mangel på andre dødsforklaringer, mener forskerne.

– Hva må være på plass for at man konkluderer med at et barn har tatt sitt eget liv i så ung alder?

– Tegn på emosjonelle følelsesmessige vansker, depresjon eller endringer i barnets atferd som tyder på at noe galt er fatt, sier Mehlum, som mener alle andre årsaker bør utelukkes før man konkluderer med selvmord blant barn.

Store konsekvenser

Freuchen ved Sørlandet sykehus er opptatt av at konsekvensene av en gal konklusjon er store.

– Tenk deg foreldrene og deres skyldfølelse. Den skyldfølelsen vil være enorm uansett, men kanskje ganger 10 hvis det er et selvmord, sier hun.

Monikas tidligere stefar er varetektsfengselet i fire uker, siktet for drap.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT