– Selger stadig flere pengeskap

Svært lave sparerenter i banken gjør at salget av pengeskap går som varmt hvetebrød.

Pengeskap

De gamle pengeskapene med 'snurrekode' er mindre vanlig enn før. Nå er det pengeskap med elektronisk kodelås som er mest populære.

Foto: NRK

Salgsleder Stig Hansen viser vei i Bjørke Agenturs lokaler sentralt i Oslo. Her bugner det av pengeskap, i alle størrelser, modeller og prisklasser. Og kundene strømmer til.

– Vi har merket en økning i salget de siste månedene, og etterspørselen blir bare større og større. Rentene er lave og folk har mer penger mellom hendene, sier Hansen.

Stig Hansen, salgsleder i Bjørke Agentur

Salgsleder Stig Hansen i Bjørke Agentur forteller om stadig større etterspørsel etter pengeskap. Økningen de siste månedene, tror Hansen har sammenheng med lave renter og norsk økonomi i øyeblikket.

Foto: NRK

Han viser frem ulike modeller av safer. Bedriften selger alt fra små pengeskap på ti kilo til enorme beist på flere tonn.

– Her er også den gode gammeldagse Olsenbanden-låsen med snurring, som er en veldig god lås. Men det de fleste foretrekker i dag, er skap med elektronisk kode, sier han.

Etterspørselen etter pengeskap har trolig også økt de siste årene, fordi mange banker har sluttet å tilby kundene bankbokser.

– Pengene mister kjøpekraft i banken

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 forstår godt hvorfor pengeskap er kommet på moten. Innskuddsrentene i bankene er svært lave, med utsikter til videre fall.

– Allerede i dag mister man kjøpekraft bare ved å ha penger i banken, hvis man tar hensyn til inflasjon og skatt, sier hun.

Holvik skjønner at folk ønsker å oppbevare penger og verdisaker på en sikker måte, men ber likevel folk tenke seg om før de tar pengene ut av banken og inn i safen.

– Jeg vil ikke anbefale folk å ta penger ut av banken for å lagre dem hjemme. Da kan man jo fort få en situasjon med nye bølger av ran, sier hun.

Formuesskatten er 1 prosent for inntektsåret 2014, som må betales for kontantbeløp utover 3000 kroner. Dersom det oppgis.

Pengeskap

Bjørke Agentur selger pengeskap i alle farger og fasonger. - Folk er veldig sparsommelige med å si hva de skal ha i safene sine. Det ønsker de å holde for seg selv, sier Stig Hansen i Bjørke Agentur. Han sier at den typiske pengeskap-kjøperen er en mann fra Oslo vest i 40-50-årene.

Foto: NRK

– Kan få dramatiske utslag

I flere land har allerede sentralbankene senket sine renter til godt under null.

Utsiktene til at folk kan tape på å ha penger i banken, kan få dramatiske utslag, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Når vil man begynne å plassere pengene i kontanter i stedet? Når vil man begynne å bygge pengebinger? Det er det som er gulvet på innskuddsrentene, sier Bruce.

Han påpeker at lave sparerenter allerede har ført til ekstreme forslag fra økonomer, som å kutte ut kontanter for å kunne ha negative renter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger