NRK Meny
Normal

– Seksuelle overgrep etterforskes for lite

Ifølge Unicef er politiet lokalt for dårlig på å etterforske overgrepssaker mot barn. Politidirektoratet er langt på vei enig, men lover opprustning.

Beslag av overgrepsbilder

Ifølge Ivar Stokkereit i Unicef Norge er det et gjennomgående problem at politiet legger bort etterforskning av barneovergrepssaker. Arkivbilde av beslaglagte bevis.

Foto: Tordis Gauteplass

Onsdag avslørte NRK at over 1100 skandinaver deltar i det skjulte pedofilinettverket Scandiland. Mer enn én av fem kan komme fra Norge.

Ivar Stokkereit

Ivar Stokkereit i Unicef viser til eksempler der lokale politidistrikter ikke etterforsker overgrepssaker som Kripos har tipset dem om.

Foto: Privat

– Det er ikke overraskende, dessverre. Vi vet jo at det er svært mange barn i Norge som utsettes for vold og alvorlige seksuelle overgrep, og at det finnes mange overgrepsbilder av barn som florerer på nett, sier Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i Unicef Norge.

Ifølge Stokkereit er det et gjennomgående problem at politiet legger bort etterforskning av barneovergrepssaker.

–​ Vi har erfart at politiet i liten grad etterforsker disse sakene, selv når de får meldinger om det. Vi har i vinter hatt flere eksempler på at Kripos har gitt lokale politidistrikter beskjed om at det er mange i deres distrikter som er i besittelse av overgrepsbilder, men likevel så ser vi at politiet ikke prioriterer å etterforske disse sakene.

Stokkereit mener det svært viktig at politiet tar tak i den alvorlige kriminaliteten og sørger for at flere domfelles for overgrepene.

– Mangler kapasitet og kompetanse

Knut Smedsrud

Knut Smedsrud i Politidirektoratet sier de er i ferd med å ruste opp politidistriktene for å kunne etterforske overgrepssaker i større grad enn tidligere.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Jeg tror han har rett i at vi i for liten grad klarer å etterforske slike saker, innrømmer Knut Smedsrud, avdelingdirektør i Politidirektoratet (Pod), leder for politifagavdeling.

Smedsrud understreker at politiet har et veldig godt fagmiljø innenfor Kripos som jobber aktivt med overgrepssaker mot barn, men medgir at både kapasiteten og kompetansen til å følge opp variererer ute i politidistriktene.

– Dette er kompliserte saker å avdekke, og det er også innenfor et felt hvor vi har for liten teknisk og taktisk kapasitet.

– Ifølge Unicef handler dette om at politiet selv må velge å prioritere disse sakene?

– Det er sikkert også riktig, men det har også noe med kapasitet å gjøre, gjentar Smedsrud.

Skal ruste opp politidistriktene

Ifølge Pod skal politiet satse mer på å avdekke seksuelle overgrep fremover. Senest på et politisjefmøte i forrige uke, understreket politidirektøren og riskadvokaten overfor politimestrene at saker med seksuelle overgrep skal prioriteres

– Så det er ingen tvil om at det er sendt klare signaler. Dette er grove, seksuelle overgrep mot barn, og noen av de verste forbrytelser som begås, så det er helt åpenbart at dette er et felt som det må satses på, sier Smedsrud.

– Vi holder på å bygge oss opp på området. På den tekniske siden krever det veldig stor datalagringskapasitet. Det er det ikke alle politidistriktene som er utrustet med foreløpig, så derfor ser vi på nasjonale løsninger for å utbedre kapasiteten. Det kommer til å hjelpe.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger