– Se og Hør bryter loven

Se og Hørs reportasjer som viser kongefamilien på private badeferier i utlandet, er klart ulovlige. Det mener jussekspert Bjørnar Borvik. I går gikk Slottet ut mot det de mener er flere overtramp fra ukebladet.

Se og Hørs reportasjer som viser kongefamilien på private badeferier i utlandet, er klart ulovlige. Det mener jussekspert Bjørnar Borvik. I går gikk Slottet ut mot det de mener er flere overtramp fra ukebladet.

Se og Hørs kongefamiliereportasjer er ulovlige, mener Bjørnar Borvik. Reporter Solveig Underbakke Lien.

Lørdag gikk Slottet offentlig ut med sin frustrasjon over ukebladet.

Feil faktagjengivelse av kongefamiliens pengebruk, oppslag på over 30 sider fra en reise til St. Barts i Karibia og et omfattende oppslag i forbindelse med en annen sydentur er blant tingene det reageres på.

Slottet vil ikke delta i den løpende debatten som har oppstått i kjølvannet av oppslaget i VG lørdag.

Kronprinsesse Mette-Marit fikk spørsmål om saken da hun søndag var i Alta i anledning vigslingen av Nordlyskatedralen, men hun ønsket ikke å si noe.

– Må kunne ha privatliv

Bjørnar Borvik, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen

Bjørnar Borvik, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Noen av reportasjene slottet reagerer på, viser bilder av kongefamilien på private badeferier i utlandet.

– Jeg er ikke i tvil om at dette er i strid med norsk rett, sier Bjørnar Borvik til NRK.

Se og Hørs reportasjer er helt klart ulovlige sa juseksperten til VG i dag.

– Kongelige må finne seg i mer offentlighet enn de fleste andre, men også kongelige må kunne være i fred på private ferier, og slippe at private bilder kommer ut i offentligheten, sier Borvik til NRK.

Kongefamilien ønsker kritisk journalistikk om monarkiet i Norge velkommen, men har sett seg lei på at Se og Hør misbruker åpenheten til å publisere privatlivet deres.

De kongelige har også reagert på at Se og Hør flere ganger har sitert andre medier som har intervjuet deler av kongefamilien, og deretter publisert dette under merkelappen Eksklusivt i Se og Hør.

Reagerer på omfanget

Se og Hørs reportasje om kronprinsfamilien

Slottet reagerer på Se og Hørs reportasjer om kronprinsfamiliens ferie.

Foto: NRK

Marianne Hagen sier at kongehuset er positiv til at det skal være mediedekning av kongefamiliens gjøren og laden og ønsker velkommen kritisk journalistikk om monarkiet og hoffets økonomi.

Det de reagerer på er omfanget av Se og Hørs oppslag.

– Når bladet på kort tid presenterer 60 sider med bilder av kongefamilien i badetøy, går det langt utover pressens samfunnsoppdrag, sier Marianne Hagen til NTB.

Hun forklarer at av de 60 sidene med badebilder, hvor også barna er fotografert, er det bare fire sider som er viet en kritisk artikkel knyttet til kongefamiliens pengebruk. Der mener Slottet i tillegg at bladet har fått tak i helt feil tall.

– Det er et betydelig misforhold mellom nyhetsinnholdet og omfanget av presentasjonen av sakene, fortsetter hun.

Avviser kritikken

I går forsvarte Se og Hørs redaktør sine reportasjer slik:

– Dette har allmenn offentlig interesse, og de er fotografert på offentlig sted sammen med mange andre turister, sa Ellen Arnstad til NRK.

I dag sier hun at reportasjene står på trygg presseetisk og juridisk grunn.

Slottet vurderer nå hvordan de skal ta dette videre.

Etter det NRK erfarer står det mellom klage til Pressen faglige utvalg, søksmål eller å la det bli med det offentlige oppgjøret de har tatt denne helga.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger