– Sandberg har gjort samarbeidet veldig problematisk

KrF-politikere reagerer sterkt på at flere velger nå å støtte Per Sandberg for sine barduse uttalelser om at KrF har ansvaret for terrorrekruttering til Midtøsten.

 Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan, stortingspolitiker for KrF, frykter at bråket Sandberg har skapt mellom KrF og FrP vil få konsekvenser for samarbeidsavtalen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Per Sandberg har skapt splid i det politiske Norge. Spesielt for samarbeidspartiet KrF.

Nå har også stortingsrepresentantene for Fremskrittspartiet Jan Arild Ellingsen og Christian Tybring-Gjedde gått langt på vei i å støtte sin partikollega.

Hans Fredrik Grøvan, stortingspolitiker for KrF, tror konflikten rundt partinestlederens utspill er svært belastende for samarbeidet med regjeringen.

– Er det noen i ditt parti som ønsker at dere skal bryte samarbeidsavtalen?

– Det er ulike synspunkt på det ja. Og jeg syntes det er helt forståelig at folk reagerer så kraftig på denne type uttalelser som Sandberg kommer med, som faller fullstendig på sin egen urimelighet, sier Grøvan til NRK.

Han mener dette gjør det adskillelig vanskeligere å fortsette samarbeidet med regjeringen.

– Vi har vært opptatt av å oppfylle våre forpliktelser i samarbeidsavtalen med regjeringen, men uttalelsene fra Per Sandberg har gjort samarbeidet veldig problematisk, sier Grøvan.

Hareide: – En opprydningsjobb

Partileder i KrF sier at gårsdagens var siste sjanse for Per Sandberg til å komme med den type uttalelser.

Partileder i KrF opplever en annen tilbakemelding fra Frp enn den Ellingsen har kommet med i dag.

– Det kom fryktelige påstander i går og den tilbakemeldingen jeg har fått i etterkant har jeg satt stor pris på. Påstandene om at vi har bidratt til terror og massedrap på kvinner og barn har det blitt tatt sterkt avstand fra, og det er det jeg forholder meg til, sier Hareide i dag.

Han er også takknemlig for Siv Jensens beklagelse og at hun tok avstand fra de uhyggelige påstandene.

– Men bør hun prate med Ellingsen som hun tydeligvis gjorde med Sandberg?

– Siv Jensen gjør en god jobb som partileder i Frp, jeg behøver ikke gi henne råd om jobben hennes.

– Er samarbeidet i fare?

– Vi kommer til å være konstruktive i samarbeidet med regjeringen, men vi har en opprydningsjobb å gjøre, sier Hareide.

– Mye følelser i sving

Uttalelsene har fått mange sentrale KrF-politikere til å reagere.

– Uttalelsene til Sandberg er helt hårreisende, og jeg tror alle som tidligere ikke har forstått hvorfor KrF ikke har sittet i regjering med Frp forstår dette nå, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik om Sandbergs utspill

Leder i KrFU, Emil André Erstad, mener det er alt annet enn klokt å støtte Sandbergs uttalelser, slik Ellingsen og Tybring-Gjedde nå har gjort.

– Per Sandberg sier at vi i KrF har ansvaret for at norsk ungdom har vervet seg til terror i Midtøsten og at vi har ønsket dette. Det bør alle i Frp ta sterkt avstand fra, sier Erstad.

Han blir overrasket om dette ikke får konsekvenser for samarbeidsklimaet.

– Når vi skal ta vår interne diskusjon om samarbeidet med regjeringen til høsten, tror jeg dette ikke vil påvirke diskusjonen i positiv retning. Nå er det mye følelser i sving hos mange i KrF, og det skjønner jeg godt, sier Erstad.

Leder i KrFU, Emi Andre Erstad, mener gårsdagens Per Sandbergs uttalelser, definitivt vil påvirke samarbeidsklimaet med regjeringen.

Leder i KrFU, Emil André Erstad.

SISTE NYTT

Siste meldinger