Hopp til innhold

– Sommeren er høysesong for nye narkomane

Sommeren er høysesong for unge som oppsøker det åpne rusmiljøet i hovedstaden. – Når det kommer til penger, spiller det ingen rolle om man er 14 eller 34 år. De fleste selger dop til unge uansett, sier «Morten» (34).

Heroin på Plata i Oslo

SELGER TIL ALLE: – Når det kommer til penger, spiller det ingen rolle om man er 14 eller 34 år. De fleste selger dop til unge uansett, sier «Morten».

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

I Skippergata, et kvartal unna Oslo S, er det ikke noe politi å se, men desto flere rusmisbrukere.

Det er her, og i andre nærliggende gater mange av Oslos narkomane oppholder seg, etter at politiet har iverksatt en storstilt storstilt opprydning i narkomiljøet på «plata» i Oslo.

«Morten» (34) ønsker ikke å oppgi etternavnet sitt, men hevder selv han har vært inn - og ut av narkomani siden han var 17 år.

– Vi ser at det er et jevnt tilfang av nye, unge narkomane om sommeren. Det er et problem, og jeg har lagt merke til at det kommer flere jo lenger ut i sommeren man kommer, sier «Morten».

Også i Bergen og Trondheim har det blitt meldt om at stadig yngre mennesker begynner med tyngre stoffer.

«Morten» mener det hersker en dobbeltmoral i rusmiljøet i forhold til hvordan man tar i mot de unge.

– Alle narkomane sier at de jager dem vekk, men når det kommer til penger, spiller det ingen rolle om man er 14 eller 34 år. De fleste selger dop til unge uansett, selv om de sier noe annet.

Skippergata

SKIPPERGATA: Det er her mange av de unge rusmisbrukerne ender opp, etter at politiet iverksatte sin aksjon for å rydde «plata».

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Foreldre må være på vakt

Øyvind Haslestad er førstebetjent ved forebyggende avdeling i Grønland politistasjon. Han sier at det er en tilbakevendende utfordring at at unge oppsøker narkomiljøet i Oslo om sommeren.

– Generelt kommer det flere unge i til Oslo om sommeren, i forbindelse med ferien. Det er noen av disse som har en annen hensikt enn majoriteten, det vil si at de oppsøker miljøer der de kan kjøpe narkotika, sier Haslestad.

Haslestad mener de fleste av de unge menneskene hovedsaklig kommer fra Oslos nærkommuner og nærliggende bydeler.

– Våre bydeler er Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene, og her er det spesielt andre bydeler nord og øst for disse, som ungdommen fra i forbindelse med skolefri. I tillegg kommer de fra kommuner rundt Oslo, sier Haslestad.

Det er noen av disse ungdommene som ender opp med å begå narkokriminalitet.

Haslestad forklarer at politiet er i kontakt med ungdom i miljøet rundt Oslo S, for å sørge for at de blir sett, noe som skal ha en preventiv effekt. Haslestad mener det kommer flest ungdommer i den lange perioden fra skoleslutt til skolestart. Han kan ikke tallfeste en økning i denne perioden.

– Men i hele 2010 var vi i kontakt med 873 ungdommer under 18 år, ungdom vi var bekymret for, sier Haslestad.

Han mener det er viktig at foreldre følger godt med på barn og ungdom hele året, også i skoleferien.

– Det er viktig at foreldrene har en god kontakt med hva de unge driver med. Det er et viktig forebyggende tiltak, sier Haslestad.

Børge Erdal er leder for Uteseksjonen i Oslo kommune. Han sier at det dukker opp unge i rusmiljøet i Oslo hele året, også om sommeren når de åpne rusmiljøene øker i omfang og synlighet.

– For dem som er i en utsatt posisjon er sommeren en periode der noen kan oppsøke de åpne rusmiljøene. Vi får flere etterlysninger i samarbeid med Barnevernvakten i denne perioden, sier Erdal, som likevel ikke tror det er snakk om noen voldsom økning om sommeren.

– Sommeren er en tid der man ikke følges opp av skole, så det er viktig med gode, lokale tiltak for eksempel om sommerjobb og gode ferieopplevelser for utsatte unge. Men vi merker ikke en ekstrem økning for vår del, sier Erdal.

– Forferdelig å se tilstrømningen

Anne-Mette Westlien har vært narkoman i en årrekke. NRK.no møter Westlien på plassen foran Oslo S, der hun selv hevder at hun må holde seg i konstant bevegelse for å ikke bli arrestert av politeit.

Westlien synes det er forferdelig å se tilstrømningen av unge mennesker som kommer til hovedstaden for å ruse seg om sommeren.

– Jeg er pensjonist i miljøet, men det kommer mye folk til hele tiden, det klarer ikke politiet å stoppe, sier Westlien.

– Det kommer masse unge mennesker inn som sommeren. Jeg har levd hele livet mitt som narkoman, og jeg synes det er helt grusomt å se på. Før stoppa de i Drammen, men nå kommer de helt inn til Oslo.

– Hva mener du om forslaget om ikke å straffe unge lovbrytere med bøter og fengsel, men snakke med dem ?

– Da må de gå til ungdommen, som er i begynnelsen av sin narkomane karriere. Der er det fortsatt håp, sier Westlien, og legger til.

– Men det kommer ikke til å ha noen effekt på eldre mennesker, sier Westlien, som ikke ønsker å bli avbildet, av hensyn til familien.

Forslaget, som har blitt utarbeidet av en arbeidsgruppe etter oppdrag fra Justis - og politidepartmentet og Helse - og omsorgsdepartementet, har fått støtte fra flere personer i rumsiljøet i Oslo sentrum.

Oslo S

SYNLIG POLITI: Det er for tiden mye synlig politi i området utenfor Oslo S.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Kommer fra hele landet

Leder ved barnevernvakten i Oslo kommune, Aino Gregersen de Jong, bekrefter at man har opplever en økning russaker med unge under 18 år om sommeren.

– Vi merker en økning i sommer, og det har vi gjort tidligere år også, sier de Jong.

Barnevernvakten er det akutte barneverntilbudet for ungdom under 18 år i Oslo kommune på kvelden og i helger.

Når barnevernsinstitusjonene rundt omkring i de 15 bydelene i Oslo stenger, tar barnevernvakten over det akutte ansvaret.

– Hvis man som 16-åring blir tatt for å for eksempel drikke på Oslo S, vil politiet ta kontakt med oss, slik at vi kan få barna hjem til foreldene, sier de Jong.

Hun kan ikke tallfeste økningen av unge mennesker som kommer til Oslo for å ruse seg om sommeren, men mener de unge kommer fra hele Norge.

– De kommer fra hele landet. Noen rømmer hjemmefra, andre rømmer sammen fra institusjoner, sier de Jong, som tror det er en jevn fordeling mellom jenter og gutter som kommer til hovedstaden, sier de Jong.

– Mer spennende

Tilbake i Skippergata, et kvartal fra Oslo Sentralstasjon. «Morten» mener politiets opptrapping mot rusmiljøet utenfor Oslo S, populært kalt «plata», er med på å gjøre det mer spennende for unge å være en del av rusmiljøet.

– Det eneste man oppnår er å skremme andeflokken ut over hele byen, i stedet for å gi oss et sted der vi kan samles. Det ender med at man blir løpende mellom de forskjellige politipatruljene, noe som skaper spenning. Og hvem er det som er mest spenningssøkende? Jo, det er de unge, og sommeren er høysesong for de unge, sukker «Morten».

– Særlig unge jenter. De er det mange av. Selvfølgelig er det spennende i starten, men det er spennende i to år, så skjønner man at det ikke er en buss man kan hoppe av.

«Morten» mener også at sikkerheten har blitt verre for de rusavhengige, etter at de har blitt tvunget vekk fra området rundt Oslo S.

– Der nede var det kameraer, og man kunne ikke skjære av hodet på noen med den kniv, dersom en avtale gikk dårlig. Da lå man der i håndjern, med én gang. Man hadde respekt for politiet, tross alt, og det virket egentlig som det var et gjensidig forhold.

– Er ikke naive

På plassen foran Oslo sentralbanestasjon står det tre politikjøretøy innenfor 100 kvadratmeter, for å holde området ryddet for narkomane.

Politiet ved Jernbanetorget vil i utgangspunktet snakke med pressen, men sier at det ikke tillates fra høyere hold.

Men også her bekrefter man at det er mange unge som kommer til byene for å ruse seg om sommeren.

– Mange kommer til Oslo for å ruse seg om sommeren. Det kan vi ikke gjøre så mye med, sier politibetjenten, som hevder politiet ikke er naive.

– Vi vet at de går til Skippergata for å ruse seg når vi står her. Det er heller ikke poenget med denne aksjonen, å få noen til å stoppe. Vi skal bare sørge for at Jernbanetorget blir sikrere for folk flest, sier politimannen.

Sæthre

DØ UT: Trond Stanley Sæthre ønsker at narkomiljøet i Oslo skal dø ut med sin generasjon.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Vil at det skal dø ut med oss

Trond Stanley Sæthre er selverklært «bruker» siden tidlig 80-tall. Han er helt klar på at han ikke unner noen å leve det liver han levd, og mener det bare er dem med «dårlig dop og dårlig moral» som selger til unge folk.

– Det kommer en haug unge hver sommer, men det er bare de med dårlig dop som selger til dem. Dårlig dop, og dårlig moral. Jeg selger ikke til 14-åringer, sier Sæthre.

– Jeg er en av dinosaurene i dette gamet. Jeg vil at dette dør med vår generasjon, at vi er de siste.

AKTUELT NÅ