– Samarbeidet med Breivik går bra

ILA (NRK.no) Rettspsykiater Terje Tørrissen gikk torsdag inn til den femte samtalen med Anders Behring Breivik (33) på Ila.

Terje Tørrissen går inn på Ila

Her går Terje Tørrissen inn for nye samtaler med Anders Behring Breivik på Ila.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

På vei inn fengselsporten torsdag formiddag sier en ordknapp Tørrissen til NRK at 33-åringen er villig til å samarbeide.


– Samarbeidet går bra, og det er kjempeviktig, sier rettspsykiater Terje Tørrissen på vei inn til nye samtaler ved Ila fengsel torsdag formiddag.

Les også: Høyesterett avviste Breiviks anke

Sammen med Agnar Aspaas er han oppnevnt av Oslo tingrett til å lage en ny rettspsykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik.

Rettspsykiater Terje Tørrissen

Terje Tørrissen sier samtalene går bra.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Til sammen har Tørrissen og Aspaas så langt hatt fire samtaler med Breivik. I motsetning til Synne Sørheim og Torgeir Husby, snakker de to nye sakkyndige med den terrorsiktede hver for seg. Ifølge Aftenposten sitter psykiaterne tvers overfor Breivik med et bord mellom seg under samtalene, som blir tatt opp på bånd.

Like etter klokken ti torsdag formiddag ankom Tørrissen Ila fengsel og forvaringsanstalt i sol og fint vær. Psykiateren svarte kort på noen spørsmål før han gikk inn for å møte den terrorsiktede Anders Behring Breivik.

– Jeg skal nå snakke med observanden, forklarte rettspsykiateren om arbeidet med Breivik som på fagspråket regnes som en observand.

Undersøkelsene og erklæringen må være ferdig til den 10. april. Før det må de to ha adskillige samtaler med Breivik for å kunne danne seg et bilde av hans mentale tilstand.

– Breivik føler samtalene er gode

Forsvarer Vibeke Hein Bæra opplyser til NRK at de sakkyndiges møter med Breivik går sin gang, og at han har god tid til å snakke med dem denne uken, ettersom det ikke er nye avhør.

– De er godt i gang, og det er planlagt ganske hyppige intervaller med samtaler mellom Breivik og de to rettspsykiaterne hver for seg, sier Bæra.

Vibeke Hein Bæra

Forsvarer Vibeke Hein Bæra

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

33-åringen som stod bak terrorangrepene den 22. juli samarbeider nå villig med psykiaterne han tidligere ikke ville se.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra forteller at det så langt ikke har vært så mange samtaler. De samtalene som har vært har i stor grad handlet om å presentere seg, og legge klart alle premissene for samtalene.

– Breivik opplever det som at de har gode samtaler, sier Bæra om de samtalene som har vært hittil.

Hva vil Breivik med samtalene siden han nå likevel vil samarbeide?
– Han mener at 80 prosent av innholdet i den forrige rapporten aldri har funnet sted, eller er direkte feil. Så da det ble besluttet av Høyesterett at det skulle være to nye sakkyndige valgte han å samarbeide med de med vilkår om at alle samtalene tas opp, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra.

Tror han at den nye vurderingen kan snu spørsmålet om tilregnelighet?
– Det er hans mål, sier Bæra.

Det var derimot ikke samarbeid på denne måten som rettspsykiaterne så for seg, like etter at Tørrissen og Aspaas hadde blitt utpekt som nye sakkyndige.

Anders Behring Breivik hadde gjort det klart at han ikke ville delta i samtaler og generelt ikke ville bidra til noen ny undersøkelse.

Duket for tvangsobservasjon

Derfor valgte de to psykiaterne å be tingretten om lov til å observere den terrorsiktede under tvang. Det fikk de tillatelse til.

En slik observasjon skjer vanligvis på et psykiatrisk sykehus, men i denne saken er det lagt til rette for at sykehuset i stedet flytter inn på høysikkerhetsavdelingen til Breivik i Ila fengsel.

Les også: Derfor må observasjonen skje på Ila
Les også: Breivik snakker med de sakkyndige

Selv om Breivik nå samarbeider om samtaler ligger det an til at også tvangsobservasjon vil bli brukt.

Oslo tingrett opplyste på tirsdag at observasjonen er planlagt å starte i midten av neste uke, den 29. februar.

– Aktørene ved fengslet og de sakkyndige har opplyst til retten at de planlegger oppstart av en observasjon den 29, sier informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett.

Les også: – Brevveksler med meningsfeller fra Ila

Forsvarer Vibeke Hein Bæra forteller at Breivik ikke har sterke motforestillinger mot en slik observasjon.

– Han er inneforstått med at det kan bli observasjon i neste uke. Det er de sakkyndige som vurderer hva som er nødvendig for en så god vurdering som mulig. Han er ikke veldig skeptisk til en slik observasjon, men de sakkyndige får vurdere om det er nødvendig nå når han samarbeider, sier Bæra.

Ila fengsel og forvaringsanstalt

En tvangsobservasjon vil skje inne på Ila fengsel, og ikke i et psykatrisk sykehus.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger