NRK Meny
Normal

– Så lenge Krekar har internett, har han vunnet

Så lenge mulla Krekar har internett, spiller det mindre rolle hvor han bor, mener Halmat Goran, som tidligere har blitt truet av Krekar.

Kurderen Halmat Goran (t.v.) ble truet på livet av mulla Krekar

Mulla Krekar har tidligere blitt dømt for å ha truet kurdiske Halmat Goran.

Foto: Privat / NTB scanpix

Oslo tingrett skal vurdere hvorvidt vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag er gyldig eller ikke. Krekars forsvarer klaget på vedtaket, som ble behandlet i retten denne uken.

Krekar ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere, deriblant Halmat Goran.

SISTE: Oslo tingrett opplyser at kjennelsen om Krekar-vedtaket er gyldig ikke blir klar mandag morgen.

– Samme om han bor i Oslo eller Kirkenes

Goran sier til NRK at han vil følge med på avgjørelsen fra Oslo tingrett med spenning, men påpeker samtidig at han ikke mener Krekars bosted er avgjørende når det gjelder mullanes påvirkningskraft.

– Jeg mener han burde vært i fengsel. Det er en fordel at han ikke kan møte tilhengere, og han bør derfor ikke bo i Sør-Norge, mener Goran.

Truslene har blant annet ført til at Goran har byttet navn, og nå bor på hemmelig adresse.

– Men det viktigste er uansett at han ikke burde få bruke internett. Det er egentlig det samme om man sender ham til Lofoten, Kirkenes eller Svalbard, så lenge han har internett. Det er slik han holder kontakt med sine tilhengere.

– Skulle voldta og drepe meg

I forbindelse med rettsbehandlingen av vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar kom det frem at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortsatt mener Krekar utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. PST la også vekt på Krekars bruk av internett når det gjaldt å påvirke likesinnede.

«At mulla Krekar under soningsoppholdet ved Kongsvinger har vært avskåret fra å bruke Internett og hatt begrenset adgang for besøk, har medført at denne aktiviteten midlertidig har opphørt", viser dokumenter NRK har lest.

Samtidig vektla PST at Krekar kan ha kontakt med personer fra miljøer anser som en trussel, dersom han bor i Oslo, og at en tvangsflytting til Kyrksæterøra derfor var hensiktsmessig.

I 2012 ble Krekar dømt for å ha kommet med det retten mente var alvorlige drapstrusler mot Goran. Goran forteller at han denne uken har blitt truet på livet på nytt, av det han mener er en tysk tilhenger av mulla Krekar.

– Det er en mulla som kjemper for Krekar, og har vært enig med mye av det Krekar har sagt på PalTalk (nettsted der Krekar har holdt forelesninger, journ.anm.).

– Han tok kontakt denne uken, og sa at han hadde elleve søskenbarn i Norge. De skulle han sende hjem til meg. De skulle voldta meg, og så drepe meg, om jeg ikke sluttet å snakke om Krekar-saken, sier Goran, som har anmeldt saken til politiet.

Meling: – Ber politiet etterforske

NRK har vært i kontakt med det aktuelle politidistriktet, som ikke ønsker å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

– Jeg ber politiet etterforske alle slike påstander, skriver mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling på SMS om de angivelige tyske truslene fra en Krekar-tilhenger.

Han ber også Goran vise til hvilken lovhjemmel som finnes for å frata Krekar internett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger