NRK Meny
Normal

– Russland kan forflytte militære styrker raskere enn tidligere

E-tjenesten mener terrortrusselen mot Norge og norske interesser vil øke i 2015. Til tross for at militante islamistgrupper fortsatt utgjør den største trusselen, følger E-tjenesten bevegelsene til vår nabo i øst med større bekymring enn tidligere.

Kjell Grandhagen legger frem trusselvudering

Sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen under dagens pressekonferanse.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Etteretningstjenesten overleverte i dag sin åpne trusselvurdering for 2015 til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Generalløytnant Kjell Grandhagen begynte presskonferansen med å framheve utviklingen i Russland, i lys av annekteringen av Krim-halvøya og støtten til separatistene i Øst-Ukraina.

Samtidig som europeiske toppledere i Minsk forhandlet frem en våpenhvile mellom Ukraina og Russland, trakk Grandhagen frem tre momenter ved Russlands opptreden i Ukraina han mener er særlig foruroligende:

– Det første er at vi overfor norske myndigheter har kunnet dokumentere russisk tilstedeværelse i Ukraina, sier Grandhagen, og la til at E-tjenesten har sett en ny form for «hybridkrigføring» i området.

– Russland har demonstrert en ny evne og vilje til raskt å kunne flytte og konsentrere store militære styrker. Varslingstiden når det gjelder russisk forflytning vil være kortere enn det vi har sett fra tidligere, advarer Grandhagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russiske fartøy på Krim-halvøya

Russiske marinefartøy ligger til kai ved den ukrainske byen Sevastopol på Krim-halvøya vinteren 2014.

Foto: STRINGER / Reuters

Terrortrusselen mot Norge har økt

Etter å ha redegjort for situasjonen i Russland, slo Grandhagen fast at terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet ventes å øke i 2015. I den forbindelse trekker E-tjenestens sjef særlig frem tusselen fra militante islamister.

– Militante islamistgrupper utgjør fortsatt den største trusselen mot Norge, sier Grandhagen.

– Jeg vil peke på utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika, der militante islamistgrupper har tatt kontroll over store landområder, noe som grunnleggende har endret terrortrusselen mot vestlige land.

Grandhagen la særlig vekt på trusselen fra gruppa Den islamske staten (IS), en gruppe som har vokst kraftig det siste året.

– På kort sikt vil det bli vanskelig å bekjempe dem i Irak og Syria, innrømmer Grandhagen.

Generalløytnanten uttrykte særlig bekymring over at områdene som kontrolleres av IS er i ferd med å bli et fristed som kan benyttes for trening for terrorangrep mot Vesten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bombeangrep myntet på Den islamske staten

Amerikanske styrker bomber den kurdiske grensebyen Kobani i Syria i november i fjor. Formålet med angrepet var å ramme IS-styrker i området.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

– Russland et uforutsigbart land

Grandhagen påpeker at E-tjenesten per i dag ikke mener Russland utgjør noen trussel mot Norge. I et intervju gjort med NRK i forkant av Grandhagen i forkant av pressekonferansen, utdyper Grandhagen:

– Vi ser et naboland som på lengre sikt representerer en større uforutsigbarhet og usikkerhet i forhold til Norge. Det er ikke en trussel i dag, men et uforutsigbart land på lengre sikt, sier Grandhagen.

I intervjuet sier Grandhagen at man ser et annerledes Russland enn man gjorde for noen år siden.

– Det er et Russland som daglig synliggjør en vilje til å bruke militærmakt, sier Grandhagen.

– Betyr dette at E-tjenesten har et økt fokus på Russland?

– Vi har en økt interesse for Russland. Vi har fulgt nøye med på utviklingen i Ukraina, og har trukket lærdommer fra det vi har sett på militær side der. Vi følger nøyer med på den politiske og økonomiske utviklingen, og ikke minst på hvordan Russland opererer i nordområdene, nær Norges grenser, sier Grandhagen.

E-tjenesten sjef Kjell Grandhagen om trusselvurderingen for 2015.

VIDEO: Se intervjuet med E-tjenestens sjef, Kjell Grandhagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger