Hopp til innhold

– Russebussene kan gi mer vold

De store bussene får større plass i russetida, og det gjør at konflikter kan eskalere utenfor de voksnes kontroll, sier sosiolog Willy Pedersen. Dermed kan det bli mer vold enn før.

Russebusser på treff på Tryvann

Russebusser blir en stadig større del av feiringen for mange ungdommer. Denne kulturen kan bidra til at det også blir mer vold, mener sosiolog Willy Pedersen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Politiet i Oslo advarer om at det er mer vold blant russen enn før, og ifølge Folkehelseinstituttet utsettes russen for dobbelt så mange hodeskader som andre ungdommer. Årsaken kan være både ulykker og vold.

Professor i sosiologi Willy Pedersen mener årsaken til mer slåssing kan være at de store bussene får stadig betydning i russetida.

– Større grupper ungdommer har en periode der de reiser rundt uten kontroll fra voksensamfunnet. Det drikkes mye og energi lades opp. Når busser møtes eskalerer noen av konfliktene, sier Pedersen til NRK.

Han jobber for tiden med et prosjekt om russetid ved Universitetet i Oslo.

– Som utelivet ellers

Willy Pedersen byline

Sosiolog Willy Pedersen

Pedersen mener konfliktene både kan være internt i de ulike bussene, og mellom dem.

– Det handler gjerne om kjærester og sjalusi, og likner sånn sett på utelivet generelt, sier han.

Forskjellen er at en stor gruppe ungdommer beveger seg rundt i randsonene av byene, særlig i Oslo, der det verken er foreldre eller vakter til stede.

– Jages de fra ett sted, drar de bare videre. Men den konsentrerte energien i bussene kan lede til seksuell utprøving, seksualisert vold og annen vold, sier han.

Uniformen bidrar

Russetida har lange tradisjoner i Norge, og Pedersen sier den også har legitimitet hos foreldre og i samfunnet for øvrig. Samtidig skjer det noe med ungdommen så snart dressen kommer på i slutten av april.

– Når du tar på uniformen, går du ut av de vanlige rollene. Uniformen fritar deg på en måte fra de vanlige forpliktelsene, sier han.

Det å gjøre merkelige ting blir hovedpoenget, og russen selv opplever det som en unntakstilstand, ifølge Pedersens forskning. Ikke alle tenker på konsekvensene av handlingene sine disse ukene i mai.

– En russ vi intervjuet sa at «Det som skjer i russetida, det blir i russetida», sier Pedersen.

AKTUELT NÅ