Hopp til innhold

– Risikerer å møte på mannen som drepte datteren min

Jorunn Olsen er skuffet over at Tilregnelighetsutvalget fortsatt ikke åpner for å straffe psykotiske gjerningsmenn. Hun risikerer å møte datterens drapsmann på gaten.

Datteren til Jorunn Olsen ble drept for fire år siden. Nå risikerer hun å møte gjerningsmannen på gaten. Hun er skuffet over at Tilregnelighetsutvalget fortsatt ikke vil straffe psykotiske gjerningsmenn.

SE VIDEO: Datteren til Jorunn Olsen ble drept for fire år siden. Nå risikerer hun å møte gjerningsmannen på gaten. Hun er skuffet over at Tilregnelighetsutvalget fortsatt ikke vil straffe psykotiske gjerningsmenn, men slipper de ut så fort de blir friskmeldt.

Hun pleide å gå tur med datteren Camilla Olsen i Hvervenbukta sør for Oslo. Men for fire år siden ble datteren på 32 år drept av sin psykisk syke samboer.

Jorunn Olsen fant datteren Camilla med en kniv i siden tre dager før hun skulle flytte fra samboeren. Gjerningsmannen ble ilagt tvungen psykisk helsevern for drapet. I dag er han ute på permisjon fra institusjonen hver dag.

– Jeg synes det er alt for tidlig å komme ut nå, bare fire år etter drapet, sier Jorunn Olsen til NRK.

Norge er et av de få landene i verden der en gjerningsmann som var psykotisk, eller ikke tilregnelig i gjerningsøyeblikket, slipper fengselsstraff.

I dag foreslo Tilregnelighetsutvalget flere justeringer, men de vil at Norge beholder prinsippene i norsk rettspsykiatri om at psykotiske ikke har skyldevne og ikke kan straffes.

– En stor skuffelse

Jorunn Olsen

Jorunn finner trøst ved å være ute i frisk luft og spasere i Hvervenbukta, der hun og datteren pleide å gå tur da datteren hadde fødselspermisjon.

Foto: Sebastian Veum / NRK

Olsen er blant flere pårørende som reagerer på at en gjerningsmann som ble regnet som syk, kan slippes ut på gata kort tid etter et drap.

Hun har gjort seg mange tanker om rettspsykiatrien og hadde store forhåpninger til dagen i dag, og at den ville bringe forslag til endringer. Istedet ble det en skuffelse.

– Jeg tror mange er skuffa. Jeg hadde håpet på en ganske stor endring. Men vi har ikke blitt hørt eller tatt hensyn til. Som jeg har erfart er vi ganske mange som har den samme opplevelsen av det som jeg har, sier Olsen.

Hun hadde håpet at det nå var tid til å ta hensyn til pårørende og etterlattes rettsfølelse.

– Tar hensyn til gjerningsmannen, ikke pårørende

– Vi risikerer å møte gjerningsmannen kort tid etter at våre barn har blitt drept. Det føles så feil, sier Olsen.

Olsen har et budskap til de som nå skal vurdere rapporten til Tilregnelighetsutvalget.

– Når man begår en sånn ugjerning som å begå et drap, så mener jeg at behandling er viktig, men jeg synes også at når man blir friskmeldt raskt, bør gjerningspersonen bli overført til å sone en dom. Man burde få en dom og sone i forhold til gjerningen man har gjort, sier Olsen.

– Livet som har gått tapt er verdt mer enn at drapsmannen bare skal sitte inne noen år, for så å slippes fri. Det er ingen som vurderer livet til dattera mi lenger. Hun er glemt i alt det her. Gjerningsmannen er den som tas hensyn til, sier Olsen.

Vil fremdeles ikke straffe psykotiske

Tilregnelighetsutvalget mener en tiltalt som var psykotisk i gjerningsøyeblikket fremdeles skal regnes som uskyldig, men utvalget mener det bør legges større vekt på faren personen utgjør.

I dag overleverte utvalgsleder Georg Fredrik Rieber-Mohn utvalgets forslag til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. tilregnelighetsutvalget har blant annet vurdert utilregnelighetsreglene og rettspsykiatriens rolle i straffesaker.

– Noen er så syke og forvirrede at de ikke har det vi kaller skyldevne. De kan ikke «for» sine handlinger, for å si det folkelig og det blir umoralsk å trekke dem til ansvar, sa Rieber-Mohn da han åpnet pressekonferansen.

Tilregnelighetsutvalet la fram utredning for justisministeren

Se video fra pressekonferansen her.

AKTUELT NÅ