– Rikt land, politisk fattig styre

Erna Solberg gikk til frontalangrep på statsminister Jens Stoltenberg under talen til landsmøtet.

Erna Solberg

Erna Solberg lanserte fire ideer for lansmøtet i Høyre.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Antydninger om at vi har utfordringer i vårt samfunn høres ikke over den øredøvende lyden av en regjering som er opptatt med å gi seg selv stående applaus fordi den bruker mer penger, sa Solberg.

Så karakteriserte hun Norge som et rikt land med en politisk fattig regjering.

– Mektige ideer

I talen lanserte Solberg fire ideer hun mener skal bringe samfunnet fremover.

  • Ideen om at mangfold er en positiv drivkraft for endring.
  • Ideen om at kunnskap er en forutsetning for å løse utfordringene vi står overfor.
  • Ideen at det å skape verdier er verdifullt i seg selv.
  • Ideen om at når vi sprer makt blir samfunnet sterkere.

– Dette er mektige ideer i møte med en regjering som mener alt skal måles og veies mot bunnlinjen i eget budsjett, sa Solberg.

Så gikk hun til angrep på Arbeiderpartiets og Jens Stoltenbergs retorikk om uansvarlig økonomisk politikk på borgerlig side.

– Jeg vurderte å bruke god tid på å kommentere det. Det skal jeg ikke.
I stedet skal jeg overlate ordet til Solveig Barstad, også kjent som konen til vår finanspolitiske talsmann. Dette skrev hun på Twitter i påsken i år: ”På Gol koster bensinen 15,86. 6 liter igjen på tanken og Jan Tore nektar å fylle før vi finner ein stasjon som har pris under 15 kr …” Jeg tror ikke vi trenger si noe mer om Høyres økonomiske ansvarlighet., sa Solberg.

Åpner for private løsninger

Solberg snakket også om valgfrihet til å velge private løsninger både innen helse- og omsorgsvesenet.

– Det er ikke noe galt med de verdiene og holdninger som private driver etter. Holdningen det er noe galt med, er Aps holdning om at hvis ikke det offentlige kan hjelpe deg får du heller klare deg selv, sa partilederen.

Hun sa at Høyre er glad i mangfold og at partiet ønsker å la folk velge blant et mangfold av tilbud.

– Derfor er vi for fritt hjemmehjelpsvalg, til fritt behandlingsvalg, til fritt rehabiliteringsvalg og for et fritt skolevalg, sa Solberg.

Vil Ap-skolen til livs

En av de viktigste sakene til Høyre har tradisjonelt vært skolepolitikk. Det ble også et tema i talen til Solberg.

Hun hevdet at både Anniken Huitfeldt (Ap), Øystein Djupedal (SV), Bård Vegar Solhjell (SV) og Trond Giske (Ap) har innrømmet at dagens regjering har tatt for lett på kunnskap og å dyrke frem de flinke elevene.

-Det store problemet med den skolepolitikken Ap har stått for de siste tiårene, er at den har sviktet dem som trengte skolen mest. Ap-skolen sviktet de elevene som ikke hadde noen som leste for dem på senga hver kveld. Ap-skolen sviktet de elevene som satt alene da regnestykkene ble helt umulige å komme gjennom, sa Solberg.

Hun sa hun var stolt av å representere et parti som etter hennes mening aldri har tapt av syne at skolen er viktigst for de elevene som trenger det mest.

Samtidig lovet hun et eget yrkesfagsløft og økonomiske insentiver til bedrifter for at de skal investere i egne ansattes kompetanseutvikling.

Hun lovet også at læreren skal bli Høyres største satsing.

– Feide ut Ap fra ordførerkontorene

– Valget i fjor viste at velgerne var klar for nye ideer og løsninger. Derfor feiret vi et av våre beste valgresultater noensinne, og feide Ap ut av ordførerkontorene landet over, sa Solberg.

Hun sa at velgerne nå også var klare for et skifte av regjering.

– Men vi skal ikke ta en borgerlig regjering for gitt. Det krever hardt arbeid og vilje til samarbeid fra alle borgerlige partier, sa Solberg før hun avsluttet.

– Vi er ikke i mål, men vi er på god vei.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger