NRK Meny
Normal

– Respektløst å bagatellisere kvinnenes historier

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen blir provosert av menn som forsøker å «tulle bort» historiene som kommer frem under emneknaggen #jegharopplevd på Twitter. Nå har han startet sin egen "motaksjon" mot mennene.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

REAGERER: Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen mener menn bør holde seg for gode for å kommentere kvinners ubehagelige opplevelser på Twitter. – Det er få kvinner som ikke har opplevd trakassering, og menn har godt av å høre hvordan vår oppførsel kan føles truende, sier han.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Emneknaggen #jegharopplevd har fått tusenvis av kvinner til å stå frem med ubehagelige historier på Twitter. I går fortalte blant annet Ap-politiker Laila Gustavsen at hun ble voldtatt som 15-åring.

Twitter-samtale mellom Ulrik Imtiaz Rolfsen og en som fjernet tweeten sin etter kommentar.

Rolfsen har svart en del av mennene som har bagatellisert kvinnenes historier. Noen har svart med angrep, mens andre (som denne mannen) har valgt å krype til korset.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Nå har også en del menn har hengt seg på, og enkelte har valgt å latterliggjøre kvinnenes historier. Dette får Ulrik Imtiaz Rolfsen til å reagere.

– Når man ser hvor mange kvinner som har blitt utsatt for overgrep, er det like mange menn som står bak. Det er svært viktig at menn melder seg på debatten for dette er et samfunnsproblem.

Når noen stiller spørsmål ved kvinnenes opplevelser, har svaret kommet kontant fra Rolfsen: «Er du så dum som du fremstår, eller er du en av mennene som gjør overgrep og nå prøver å trivialisere det bort?».

– Føles som uthenging

Magnus Lunde er en av dem som har fått høre det når han har ytret seg. Han opplever svarene fra Rolfsen som uthenging.

– Det er greit å være uenige, og det er til og med greit å bli sint på hverandre. Men jeg, akkurat som han, engasjerer meg jo fordi jeg mener det er riktig og viktig. Jeg synes det er veldig dumt at man får høre man sikkert er en overgriper dersom man uttaler seg kritisk, sier Lunde.

Laster Twitter-innhold

Kalt «pakkis» etter konfrontasjon

– Det er mange som påberoper seg å ha ytringsfrihet og mener jeg knebler dem. Andre beklager at de har gjort et overtramp, og da gir jeg dem honnør for det. Det er mange som ikke mener noe vondt med kommentarene sine, men det er ikke opp til avsenderen å avgjøre hva som er morsomt og ikke, svarer Rolfsen.

Flere har kalt han rotte, pakkis, voldtektsmann og muslim når de har blitt konfrontert med meldingene sine. Han mener menn har godt av å høre hvor truet kvinner føler seg av menn.

– Menn er ofte fysisk overlegne og vi menn har et ansvar for at kvinnene skal føle seg trygge. Om det innebærer å krysse gaten istedenfor å gå bak en kvinne når det er mørkt ute, så skal vi gjøre det, sier han.

Laster Twitter-innhold

Viktig at menn kommer på banen

Det er også flere menn som har reagert på historiene som har kommet frem under kampanjen. Martin Bjørnersen skriver i Dagbladet at det ikke er greit av menn å møte såre historier med beskyldninger om løgn og «horete oppførsel». Gunnar Stavrum skriver på bloggen sin at menn må bli bevisst på ugjennomtenkt, dagligdags kvinnediskriminering.

Laster Twitter-innhold
Sunniva Ørstavik

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener #jegharopplevd er et oppgjør med en ukultur som har gått altfor langt.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / LDO

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik synes det er veldig bra at menn engasjerer seg og ser viktigheten av debatten. Hun mener det er et samfunnsproblem som begrenser oss alle, ikke bare kvinner og andre som blir utsatt for seksuell trakassering.

– Det vi ser nå, er et oppgjør med en ukultur som har gått altfor langt. Dette kan den enkelte mann og kvinne kan gjøre noe med, ved å bli mer bevisst på hvordan vi behandler hverandre og respekterer hverandres grenser. Samtidig må myndighetene på banen og konkretisere gode forebyggende tiltak, sier Ørstavik.

Se noen av #jegharopplevd-innleggene her:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger