– Rekordlav rente ikke bare godt nytt for unge

Norske boliglånsrenter blir enda lavere etter dagens rentekutt fra Norges Bank. Ekspertene advarer unge mot å låne billige penger med begge hender.

Økonomireporter Sindre Heyerdahl forklarer rentekuttet og at vi nærmer oss nullrente

Økonomireporter Sindre Heyerdahl forklarer hvorfor Norge nærmer seg nullrente.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank satte i dag ned styringsrenta til nytt historisk bunnivå.

Jan Andreassen

– Mange av de unge kommer til å leve til de er 100 år. Da skal de leve de siste 30 år på sparepenger og trygder. Avkastningen i Oljefondet ventes å bli lav, og man blir avhengig av å ha spart mye i unge år for å få en god alderdom. Det blir litt som hos ekorn. Det de lever av om vinteren, er det de har klart å samle opp i vår, sommer og høstmånedene, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Rentene er lave fordi fremtiden er usikker. Det er maktpåliggende at ungdom ikke låner mer på grunn av lave renter men heller sparer mer. I sum er det en vanskeligere fremtid i vente med lavere vekst og lave renter, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Han sier at rentekuttet bør være et varsko til de unge og at man er forsiktig med å ta opp høy gjeld, spesielt forbruksgjeld.

– Fristelser man egentlig ikke har råd til

NHH-professor Jan Tore Klovland sier til NRK at dagens rekordlave rentenivå gjør det ekstra viktig for unge å tenke seg særskilt godt om før man tar opp store lån.

– Absolutt. Det må man alltid gjøre, men særlig når det gjelder lånebeslutninger med så lave renter, sier Klovland.

Han sier at rentekuttet som tilsynelatende er godt nytt på kort sikt ikke nødvendigvis er det på lengre sikt.

– På lengre sikt kan det være visse faremomenter ved det. Når renten har vært så lav så lenge så kan det friste noen til å investere i hus eller andre aktiva som man egentlig ikke har råd til når renten etter hvert kommer opp på et mer normalt nivå, sier Klovland.

Det blir litt som hos ekorn. Det de lever av om vinteren, er det de har klart å samle opp i vår, sommer og høstmånedene.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen

– Vanskeligst for de unge

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier til NRK at unge må være bevisst før de mister hodet i en opphetet budrunde og byr mer enn man hadde tenkt.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

- Også i budrunden må man høyde for at rentene kan stige og inntekten falle, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: CF-Wesenberg

– Man må ta høyde for at rentene kan stige og at inntektene kan falle. Vi er opptatt av at man er moderate når man går inn i boligmarkedet, sier han.

– Den dårlige nyheten, som egentlig ikke er en nyhet, er at norsk økonomi går dårlig. Den gode nyheten er at Norges Bank svarer på det, og senker rentene for å bidra til å gjøre økonomien bedre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Han sier at situasjonen norsk økonomi nå er inne i er mest krevende for unge som er på jakt etter fast arbeid.

– En svak økonomi med lav etterspørsel etter arbeidskraft er en situasjon hvor de unge sliter mest og får det vanskeligst med å få jobb, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger