Hopp til innhold

– Regner med en utstrakt hånd fra SAS-ledelsen

Samtaler mellom partene i SAS-konflikten pågår nå hos riksmekleren. På vei inn til møtet sa forhandlingsleder Jan Levi Skogvang fra Parat at de regner med at SAS-ledelsen kommer med en utstrakt hånd.

Forbundsleder Yngve Carlsen i Flygerforbundet sier de ikke er innkalt til forhamdlinger men til samtaler.

Forhandlingsleder i Parat, Jan Levi Skogvang på vei inn til møte med SAS-ledelsen hos Riksmekleren i ettermiddag.

Hensikten med møtet er å unngå opptrapping til full streik fra i morgen. Dersom det ikke blir enighet mellom SAS og pilotene innen midnatt, trappes streiken opp fra to til samtlige norske piloter i selskapet.

Harde angrep

I forkant av meklingen gikk SAS-konsernsjef Rickard Gustafson ut med harde angrep på de streikende pilotene. Han omtalte kravene som umulige.

Gustafson mener at pilotenes krav når det gjelder lønn, turnus og andre forhold, samlet vil presse selskapets kostnader opp med 20 - 25 prosent.

Pilotenes krav er umulig å gå med på. Pilotene kan påføre stor skade på det norske samfunnet, ramme titusenvis av passasjerer og sette hele selskapets fremtid i fare, sier Gustafson.

Utidig

Utsagnet førte til hoderysting hos pilotenes foreninger: Parats forhandlingsleder Jan Levi Skogvang mener Gustafson snakker mot bedre vitende. Skogvang representerer rundt 200 av flygerne som nå kan bli tatt ut i streik

– Det er utidig av en konserndirektør å holde fast på et bilde av at våre samlede krav påfører selskapet økte kostnader på 20 prosent, når han vet at det ikke stemmer, sier Skogvang.

Forhandlingsleder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund, Jens Lippestad sier det på denne måten: Med de provokasjonene SAS fremsetter i mediene, ser det ikke lyst ut for en løsning.

SAS-initiativ

Samtalene, som startet ti timer før streiken eventuelt trappes opp, kommer i stand etter initiativ fra SAS-sjefen som begge pilotforeningene har takket ja til. Vi ønsker nye forhandlinger med bistand fra Riksmekleren, sa Gustafson i formiddag. Dermed inviterte riksmekler Nils Dalseide selskapet og pilotenes fagforeninger til et møte for å se om det er grunnlag for å finne en løsning.

Det er totalt 558 piloter som kan bli tatt ut i streik etter seks måneder med forhandlinger.

Pilotene er representert av LO-forbundet Norsk Flygerforbund og Norsk Pilotforbund i Parat som er et YS-forbund. Både svenske og danske piloter i SAS har tidligere blitt enige om en løsning.

Samme vilkår

Ifølge Gustafson har SAS tilbudt de samme vilkårene til de norske pilotene, som førte til at det ble inngått avtaler med de danske og svenske pilotene.

Jens Lippestad, forhandlingsleder i Norsk Flygerforbund sa tidligere denne uken at SAS ikke har vist vilje til å komme de norske pilotene i møte. Pilotenes krav i forhandlingene har vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbar turnus og et moderat lønnstillegg, sa han.

AKTUELT NÅ