– Regn med en annerledes ettermiddag

Kollektivselskapene sier de har tatt grep for å gjøre ettermiddagen så smidig som mulig for kundene, men det vil merkes når fagforeningene går ut i streik.

Kø på Gardermoen

Pakk smart og beregn god tid, er rådet fra luftfartsbransjen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Kanselleringer på Gardermoen

Flere avganger er kansellert på Gardermoen i ettermiddag.

Foto: Astri Husø / NRK

Mellom 14 og 16 i ettermiddag vil kollektivtrafikken over hele landet i større eller mindre grad bli preget av at de ansatte går ut i politisk streik mot de varslede endringene i arbeidsmiljøloven.

De som reiser kollektivt til og fra jobb vil måtte tenke alternativt.

Normal trafikkflyt

Likevel kan det virke som om folk ikke valgte bilen til jobb i dag for å komme seg raskt hjem til middag ved arbeidsdagens slutt.

– Vi har ikke merket noe spesielt i morgenrushet på veiene inn til Oslo i dag. Trafikken har gått greit, men noen har nok blitt forsinket på grunn av glatt føre på småveiene, sier Hilde Bjørnstad ved Vegtrafikksentralen til NRK.

Noen vil kanskje bevilge seg en drosjetur framfor å gå, og Oslo Taxi har tatt høyde for økt pågang i dag.

– Vi har ikke ekstra biler å sette inn, men sjåførene er varslet om at det kan bli mer å gjøre, sier Tone Tufte Nedrestøl til NRK.

Selskapet Uber som konkurrerer med drosjenæringen i Oslo har også forberedt seg.

– Vi gjør alt vi kan for å få så mange Uber-partnere som mulig ut i byen under streiken, sier Chris Free i en epost til NRK.

Spør sjåføren

I Oslo stanser trikk, bane og buss opp klokka 15, men det er opp til hver enkelt sjåfør på bussene om de vil svinge inn til sida når streiken trer i kraft, opplyser pressevakt i Ruter Gro Janborg.

– Vi vet ikke hvilke busser som vil kjøre eller ikke, så vi oppfordrer folk til å spørre sjåføren før de går om bord, sier Janborg til NRK.

Reiseselskapets reisegaranti vil ikke gjelde under dagens streik, og Janborg sier det kan være lurt å planlegge ut fra at ettermiddagen blir annerledes enn vanlig.

– Etter at streiken er over ferdig må man også regne med følgeforsinkelser og at sanntidssystemet ikke er oppdatert, sier Janborg.

– Pakk smart

På flere flyplasser i Norge vil det ikke være avganger mens streiken pågår, men flyene vil lande. Sindre Ånonsen i Avinor sier folk må sjekke med selskapet de skal reise med for å få informasjon om sin flyvning. Også andre funksjoner knyttet til flyplassdriften blir berørt.

– Et generelt råd som vi også gir til vanlig er at man tenker igjennom hva man pakker og sørger for at ting som skaper forsinkelser i sikkerhetskontrollen legges i innsjekket bagasje, sier Ånonsen.

Både SAS og Norwegian vil i dag tilby passasjerene å endre billetten sin til tidligere eller senere avganger dersom de opprinnelig skulle fly i streikeperioden.

– Alle berørte er varslet via SMS. Folk bør møte opp i god tid og følge med på informasjonen vi legger ut på nettsidene våre, sier Lasse Sandaker Nilsen i Norwegian.

Knut Morten Johansen hos konkurrenten SAS sier de mener de har en viss kontroll på situasjonen.

– Det kan være streiken vil prege avgangene utover kvelden. Men i dag vil vi være fleksible med å la folk bytte flyvning til andre tidspunkter i dag eller i morgen, sier Johansen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger