NRK Meny
Normal

– Regjeringen kan sprekke i 2011

Tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem gjør nå som Frp-leder Siv Jensen har gjort tidligere. Hun spår en mulig regjeringssprekk om snaue to år.

Karita Bekkemellem

Tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Den rødgrønne regjeringen vil sannsynligvis sprekke hvis SV gjør det dårlig i kommunevalget i 2011, mener tidligere Arbeiderparti-statsråd Karita Bekkemellem.

Synkende oppslutning og intern uro

Bakgrunnen er intern uro i SV og synkende oppslutning om regjeringsprosjektet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet er sikre, mener Bekkemellem.

– Sp kommer til å sitte, de vil komme til å omstille seg, og de er fortsatt sultne på makt. For det er ro internt i Sps organisasjon, sier Bekkemellem.

– Men i SV vet vi at det er en dragkamp om politisk retning, så jeg tror at vi kommer til å se et SV som vil merke et helt annet press internt i sin organisasjon.

Gikk på et gedigent nederlag

Regjeringspartiene har svekket sin posisjon som flertallsregjering på en oppsiktsvekkende måte, sier Bekkemellem.

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen.

Foto: Erlend Aaas / Scanpix

– Tanken burde jo være at regjeringen styrker posisjonen sin gjennom den erfaringen den har fått gjennom de siste fire årene, og så går den egentlig på et gedigent nederlag som det biodieselsaken var, som gjør at det skapes mye unødvendig turbulens om den interne håndteringen, sier Bekkemellem.

Samme spådom som Frp-Jensen

Og det var nettopp da biodieselsaken ble avgjort i Stortinget, at Frp-leder Siv Jensen spådde at regjeringen ville sprekke.

– Det kommer til å knirke i samarbeidet. De tåler ikke flere belastninger og de vil derfor velge å trekke seg ut av regjeringen, sa Jensen da.

Nå spår Bekkemellem det samme dersom SV gjør det dårlig i lokalvalget i 2011.

– Ja, det er veldig stor sannsynlighet for det. Vi skal huske på at det er få i SV sin organisasjon som får maktposisjoner gjennom deltagelsen i dette arbeidet her. Og derfor er det utrolig viktig for SV at organisasjonen ute, og ikke minst stortingsgruppa, har et sterkt eierforhold til det å sitet i regjering, og føler at den får sin politikk gjennom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger