Hopp til innhold

Adrian (22): – Realfag sikrer meg jobb

UNIVERSITET I OSLO (NRK) Adrian Lervik valgte realfag fordi han visste han ville få jobb. Før drømte han om å arbeide i oljeselskap. Nå er drømmejobben å bli forsker.

Realfagsstudent Andrian Lervik

JOBBGARANTI: Adrian Lervik mener realfagsstudier er en sikker vei til jobb i fremtiden.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Adrian Lervik går tredje året på bachelorstudiet på Fysisk institutt og gleder seg hver morgen til å dra på Blindern.

Vi treffer ham en sen ettermiddag på Blindern hvor han viser oss rundt på lesesaler og bibliotek. Utenfor skinner solen og våren er i anmarsj.

Salene er fulle av studenter som sitter bøyd over bøker og notater.

Lervik nikker og smiler til forbipasserende.

– Jeg tilbringer mesteparten av dagen her og har selvsagt fått mange gode venner blant de andre studentene, sier Lervik.

Rose (30) gjorde helomvending: Skulle bli ballettdanser, ble atomfysiker

Liten fritid

Nå forbereder han og medstudentene seg på hektiske eksamensuker.

BAKGRUNN: Venter rekordmange søknader

22-åringen forteller at studiedager på åtte timer og mer er vanlig. En arbeidsuke på 50 timer på lesesal og laboratorier er mer regelen enn unntaket.

Realfagsstudiene er tøffe, men med gjennomført studier er du nesten garantert jobb.

Adrian Lervik

Skoleflink

På videregående var Adrian skoleflink og glad i realfag, og han begynte rett på studier etter skolen. Med en far som er sykepleier og en mor med økonomiutdanning var det en selvfølge at også han tok høyere utdanning, forteller han.

Lervik valgte en retning på Fysisk institutt som heter Materialer, Energi og Nanoteknologi, kalt MENA blant de innvidde.

– Hvorfor valgte du denne utdannelsen?

Jeg syntes kjemi og fysikk var de mest spennende fagene på videregående, og jeg klarte ikke å velge en ren fysikk eller en ren kjemi linje. Dermed ble det dette studieprogrammet som har latt meg kombinere emner fra begge fagfeltene. Jobb var også viktig, selv om jeg ikke viste at hva jeg ville jobbe med. Det var mer tryggheten om at en kunne få ganske mye forskjellige jobber etter fullført utdanning som var viktig, sier han til NRK.

Vil bli forsker

Opprinnelig ønsket han seg en utdannelse som var rettet inn mot jobber i oljebransjen, og han endret søknaden etter søknadsfristen og valgte seg mer inn mot et studiet hvor han senere kan få jobbe med fornybar energi.

Adrian Lervik

FORSKER: Adrian Lervik drømmer om å bli forsker innen fornybar energi

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Hva er drømmejobben din i dag?

Jeg ønsker å bli forsker innenfor fornybar energi. Dette er ikke noe jeg så for meg for tre år siden, men er noe jeg har funnet ut i løpet av studietiden.

– Nøyaktig hva vet jeg ikke enda, men kanskje masteroppgaven kommer til å bidra til å at jeg vet mer om veien videre. Jeg ønsker å bli forsker for å bidra med noe til samfunnet og verden. Det å være omgitt av andre dyktige forskere kommer til å være en stor motivasjon, sier Lervik.

Sosialt nettverk er viktig

For å komme inn på realfagsstudier kreves realfagsmatte, fysikk og kjemi, trinn 1 og 2 i alle disse fagene.

Karakterkravet betyr at studentene må ha rundt 4,6 i snitt fra videregående.

– Hvilke personlige egenskaper kreves det for å lykkes som student?

Jeg tror at ganske stor motivasjon for å fullføre er viktig siden det i perioder kan være veldig vanskelig pensum. Nysgjerrighet på hvordan ting fungerer er også en viktig egenskap for en realist, For min del er også studentlivet en viktig faktor for å lykkes, sier Lervik.

Ved siden av studiene har Adrian Lervik en deltidsjobb, men han regner likevel å være ferdig med masterstudiet innen normert tid.

– Det at du blir lagt merke til og får et sosialt nettverk på campus er svært viktig for motivasjonen. Jeg syntes det er fantastisk å dra til realfagbiblioteket hver eneste dag hvor jeg møter mine venner i Realistforeningen, leser selvstendigeller jobber i kollokviegrupper i fine omgivelser, og tar del i de andre populærevitenskaplige aktivitetene som skjer i bygget, sier den unge studenten.

Det at du blir lagt merke til og får et sosialt nettverk på campus er svært viktig for motivasjonen

AKTUELT NÅ