– Reagan signerte Treholt-ordre

USAs tidligere president Ronald Reagan skal ha godkjent hemmelige aksjoner mot spiondømte Arne Treholt da han bodde i New York.

Ronald Reagan

Ronald Reagan var USAs 40. president, og skal ha godkjent avlytting og ransaking av Arne Treholts leilighet i New York.

Foto: Dennis Cook / AP

Det melder ABC Nyheter tirsdag kveld.

Arne Treholt

Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for landsforræderi og spionasje mot Norge.

Foto: NRK

Signert av Reagan selv

Ifølge ABC Nyheter signerte president Reagan ordren som godkjente avlytting og ransaking av Treholts leilighet i New York. Dette skal komme frem i den siste behandlingen av Treholt-saken i Gjennopptakelseskommisjonen for straffesaker.

I fem måneder har leder Helen Sæter og kommisjonen forsøkt å finne ut om politiet forfalsket pengebeviset i Treholt-saken.

De har intervjuet 23 personer, blant dem Ørnulf Tofte, tidligere leder for Treholt-etterforskningen. 14 var tidligere eller nåværende tjenestemenn i Politiets overvåkningstjeneste (POT) eller Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Partene i saken ble i midten av februar oversendt materialet fra kommisjonen, og fikk da én måned på seg til å komme med innvendinger eller be om flere utredninger.

Hadde FN-immunitet

Grunnen til at USAs president selv måtte undertegne ordren, skal være at Treholt hadde diplomatisk immunitet. Treholt var på denne tiden ambassaderåd ved den norske FN-delegasjonen.

I henhold til internasjonale konvensjoner har FN-diplomater høy grad av immunitet og skal vernes fra etterretningsoperasjoner.

Ifølge ABC Nyheter er det ikke kjent om Treholts telefon i FN-bygningen i New York ble avlyttet.

Men Treholts naboer i New York var i virkeligheten FBI-agenter, og mens de passet leiligheten til Treholt og hans kone, skal de ha fortografert mange hemmeligstemplede dokumenter som Treholt oppbevarte hjemme.

ABC Nyheter har snakket med en av de som var med på operasjonen i New York, men denne ønsker ikke å bekrefte opplysningene offentlig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger