– Raserer troverdigheten hvis renta ikke kuttes

Analytikerne venter at Norges Bank kutter styringsrenta til historiens laveste nivå. Men flere overraskende rentebeslutninger har gjort at ekspertene mener sentralbanken er vanskeligere å spå.

Øystein Olsen

Alle venter at sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank i dag offentliggjør at styringsrenta kuttes til historiens laveste nivå. Men sentralbanken har blitt mindre forutsigbar.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Da NRK intervjuet sentralbanksjef Øystein Olsen på første dag som sentralbanksjef i 2011, var mantraet stø kurs, og at de mange aktørene som følger renta med argusøyne ikke skulle bli tatt på senga i rentesettingen.

Men på de siste rentemøtene har sentralbanken gjort nettopp det: Overrasket aktørene i sin rentesetting, med store utslag i rente- og valutamarkedene som resultat.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

- Jeg tror ikke Norges Bank kommer utenom et rentekutt nå, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Foto: Paal Audestad

– Det har blitt vanskeligere å forutsi hva Norges Bank skal gjøre. Sånn sett kan det komme et sjokk også denne gangen, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Kommer ikke utenom et rentekutt nå

Hun sier at helt siden juni i fjor har Norges Bank overrasket gjentatte ganger, men at hun ikke tror at Norges Bank kommer utenom et rentekutt nå.

– Vi håper at Norges Bank nå, for å ikke helt fullstendig rasere sin egen troverdighet, nå holder seg til strategien, sier Due-Andresen.

På pressekonferansen i kjølvannet av rentebeslutningen i mai indikerte Øystein Olsen at sannsynligheten for et rentekutt i juni var nær 100 prosent.

Ifølge TDN Finans, venter alle de 15 økonomene nyhetsbyrået har intervjuet, at renta kuttes med 0,25 prosentpoeng i dag.

– Mange vil riste på hodet hvis renta ikke kuttes

Siden sist rentemøte har kredittveksten og boligprisveksten vært svakere enn det Norges Bank har i sine prognoser. Samtidig har arbeidsledigheten økt, og inflasjonen vært svakere.

Økonomene mener dette taler for at Norges Bank kutter nå, og øker sannsynligheten for et nytt kutt til høsten.

– Norges Bank har vært litt vinglete det siste året. Veldig mange vil riste på hodet dersom de ikke kutter i dag, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen.

Han sier at samme hva Norges Bank lander på, må sentralbanken ta grep for å øke troverdigheten i sin kommunikasjon.

– Kan overraske med større rentekutt

Andreassen tror at dersom sentralbanken overrasker markedet på nytt, så blir det i form av et rentekutt som er kraftigere enn det markedet venter.

– Jeg vil tippe da at de overrasker ved å kutte hardere enn det de fleste tror. Det er helt åpenbart nå, at norsk økonomi trenger stimuli utover høsten, sier Andreassen.

Det kan bli kutt på 0,5 prosentpoeng?

– Det er ikke utenkelig, dersom Norges Bank har fanget opp de siste signalene fra kyst-Norge, sier Andreassen.

Dersom Norges Bank kutter styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, slik økonomene venter, betyr det en ny styringsrente fra sentralbanken på 1,00 prosent.

Det er det laveste rentenivået siden Norges Bank ble etablert i 1816.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger