– Rammer hele partiet hardt

Venstre er allerede i gang med å finne en ny nestleder. – Men det tar nok en stund før vi får konsentrert oss om politikken igjen, sier sentralstyremedlem Guri Melby.

Helge Solum Larsen og Guri Melby

Guri Melby mener Helge Solum Larsen var en dyktig politiker det blir vanskelig å erstatte. Her sitter de sammen under Venstres landsmøte i fjor.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Hun og resten av partiet er rystet over at partiets nestleder Helge Solum Larsen er sikta for voldtekt av ei 17 år gammel jente.

Larsen benekter voldtekt, men innrømmer at han hadde sex med 17-åringen etter en fest i forbindelse med årsmøtet i Rogaland Venstre.

– Det var et sjokk

– Det er et hardt slag for mange i partiet, og det vil påvirke organisasjonen veldig på kort sikt, sier Melby til NRK.no.

I går ettermiddag fikk hun beskjed om at hun måtte overta lederjobben i programkomiteen siden Solum Larsen var sykemeldt.

Noen timer senere fikk hun vite årsaken.

– Jeg har ikke helt rukket å fordøye det. Det var et sjokk, sier hun.

Mange verv å fylle

Venstre-leder Trine Skei Grande omtalte i går kveld hendelsen som et tillitsbrudd, og Larsen har sagt fra seg alle verv i Venstre:

Video Skei-Grande om voldtektsanmeldelsen

Trine Skei Grande sier det viktigste for partiet er å ta vare på jenta.

Det betyr blant annet at Venstre må finne en ny nestleder, ny leder for internasjonalt utvalg og ny leder for programkomiteen.

I programkomiteen rykket Melby opp som leder, mens Venstre venter til landsmøtet i april med å velge ny nestleder.

– Allerede i går begynte valgkomiteen sitt arbeid, sier informasjonsrådgiver Anne Solsvik til NRK.no.

Krisemøte i kveld

I kveld vil resten av partiet bli orientert om valgkomiteens arbeid på et krisemøte der blant annet fylkeslederne og sentralstyret skal delta.

Under landsstyremøtet i begynnelsen av mars blir det trolig vedtatt at Melby går fra konstituert til ordinær leder av programkomiteen. Det blir også tatt stilling til hvem som skal lede internasjonalt utvalg.

– Vi har mange flinke folk i Venstre, så dette skal nok gå bra, sier Solsvik.

Saken fortsetter under bildet

Anne Solsvik

Valgkomiteen har startet på arbeidet med å finne kandidater til vervet som nestleder i Venstre, opplyser informasjonsrådgiver Anne Solsvik

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Blir savnet

Men Guri Melby medgir at Solum Larsen etterlater seg et stort hull i partiet.

– Det er ingen tvil om at han var en dyktig politiker, og det er et tap for partiet å miste ham, men jeg er ikke tvil om at vi skal klare å fylle det tomrommet, sier hun.

– Kunne du tenkt deg å bli nestleder?

– Det er under 24 timer siden jeg fikk vite om denne saken, og jeg har ikke rukket å tenke på det, sier Melby.

Ny leder i Rogaland

Solum Larsen var også leder for Venstres fylkestingsgruppe i Rogaland, og allerede i dag ble det kjent at ordfører Gro Skartveit i Finnøy i Rogaland overtar tillitsvervet.

– Det å få beskjed om at en som står deg så nær, og som du har jobbet så mye med har blitt anmeldt for voldtekt, er noe av det tøffeste jeg har opplevd, sa Skartveit til NRK tidligere i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger