– PST-sjefen har skapt forvirring

Justisminister Grete Faremo krever at PST-sjef Janne Kristiansen rydder opp i feilinformasjonen hun har spredt rundt terrorangrepet 22. juli. I dag svarer PST-sjefen på tiltale.

Video PST-Kristiansen svare på kritikken

Pressekonferanse kl. 13: PST-sjef Janne Kristiansen må svare på feilinformasjonen rundt 22. juli.

Lederen for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, måtte avbryte en reise etter at det ble klart at hun har feilinformert både media og daværende justisminister Knut Storberget rundt PSTs rolle og muligheter før terrorangrepet 22. juli.

– Det er skapt forvirring rundt noen av spørsmålene som redegjørelsen dekker, og jeg har hatt et ønske om å bidra til en klargjøring. Den forvirringen som har oppstått er det Janne Kristiansen og PST som har skapt, sa Faremo i stortingets vandrehall torsdag.

Dette må hun svare på

Da ventet justisministeren fortsatt på svar på flere spørsmål. Som for eksempel:

  • Hvorfor hun i et intervju med NRK 25. juli sa at PST ikke har lov å registrere opplysninger om personer som har kjøpt lovlige varer i utlandet for 120 kroner til tross for at PST kan lagre slike opplysninger uten spesiell begrunnelse i opp mot fire måneder.
  • Hvorfor hun har sagt at PST har mottatt en liste der Anders Behring Breivik figurerte på en liste PST hadde mottatt gjennom internasjonalt samarbeid uten å informere om at dette var en del av Global Shield-programmet som nettopp skal forhindre handel med kjemikalier som kan brukes til fremstilling av bomber.
  • Hvorfor Kristiansen informerte mediene om at PST hadde sjekket det som var mulig å sjekke samtidig som hun informerte justisdepartementet om at kontroll av kjemikalier ikke var en prioritert oppgave for PST.
  • Hvorfor Kristiansen i ovennevnte NRK-intervju sa at Global Shield-listen inneholdt rundt 60 navn når den i virkeligheten inneholdt 41.
  • Hvorfor Kristiansen i ovennevnte NRK-intervju sa at PST fikk Global Shield-listen i mars når den i virkeligheten kom PST i hende allerede i desember i fjor.

Kristiansen har også fått kritikk for å ha uttalt at selv ikke de hemmelige tjenester i Øst-Tyskland, STASI, ville klart å oppdage Anders Behring Breivik, og at massemorderen har et perfekt arisk utseende.

Fredag formiddag sendte PST den etterspurte informasjonen til justisminister Faremo.Det opplyser departementet til NRK.

Fredag klokken 13.00 skal PST-sjefen holde pressekonferanse for å svare på noe av kritikken.

Misnøye på Stortinget

Per Sandberg

Per Sandberg (FrP)

Foto: Solum, Stian Lysberg

Janne Kristiansen har også møtt stor misnøye fra Stortinget for sin håndtering av terrorangrepet 22. juli, og for sin ledelse av PST.

Én av de sterkeste kritikerne av Kristiansen er justiskomiteens leder Per Sandberg (FrP). Han har flere ganger sagt at Kristiansen ikke er rett kvinne på rett plass.

– Det som har blitt verre i saken de siste dagene er at PST har erkjent at de har tatt feil med hensyn til hvilke verktøy som har vært disponibelt i forhold til å ta ut enkeltterrorister og gruperinger i Norge, sier Sandberg.

I Dagsnytt 18 på torsdag sa han at PST rett etter terrorangrepet 22. juli at PST ikke hadde noen sjanse til å fange opp Anders Behring Breivik, at han gikk helt under radaren og at man likevel ikke hadde noen hjemmel for å overvåke Behring Breivik.

– Tror hun er ferdig

Knut Arild Hareide, KrF

Knut Arild Hareide (KrF )

Foto: Arild Gimse / NRK

– Jeg tror Janne Kristiansen er ferdig som PST-sjef. Det som er viktigst, og det som er årsaken til at jeg tar til orde for at hun må skiftes ut, er tilliten som ikke eksisterer lenger. I en slik situasjon som vi er i nå, kan vi ikke ha en PST-sjef med manglende tillit i parlamentet, sa Sandberg på torsdag.

Sandberg er ikke alene. Også lederen for Stortingets egen 22. juli-komité, Knut Arild Hareide (KrF), sier at tilliten til PST-sjefen er svekket på grunn av de mange feilinformasjonene.

NETT-TV: – Har skapt forvirring

Video Har skapt forvirring

NETT-TV: – Har skapt forvirring

SISTE NYTT

Siste meldinger