NRK Meny
Normal

Politisjef stemte mot etterforskning av eks-rådmann og partikollega

Politisjefen var fungerende ordfører da han og resten av kommuneledelsen i Kvalsund sa nei til å sende en mistenkelig sak om en partikollega til Økokrim.

Politisjefen var fungerende ordfører da han og resten av kommuneledelsen i Kvalsund sa nei til å sende en mistenkelig sak om en partikollega til Økokrim.

SE SAKEN: Politisjefen i Hammerfest stemte imot politietterforskning av en mulig korrupsjonssak. Han er selv politiker og sitter i Kvalsund kommunestyre. – Betenkelig sier jusprofessor

terje wikstrøm

DELTOK: Terje Wikstrøm stemte mot at kommunen skulle varsle Økokrim om en mulig korrupsjonssak i Kvalsund.

Foto: NRK

13. desember i år møttes kommunestyret i Kvalsund kommune i Finnmark for å bestemme om de skulle anmelde den tidligere rådmannen Geir Nesse til Økokrim eller ikke.

Fungerende ordfører var Arbeiderpartiets gruppeleder, Terje Wikstrøm.

Til daglig er han politistasjonssjef i Hammerfest.

Terje Wikstrøm

MENER HAN ER HABIL: Terje Wikstrøm og Kvalsund Ap mener han var habil da han stemte mot politianmeldelse.

Foto: Vibeke Lund Pettersen / NRK

Opposisjonen mente politimannen var inhabil og burde avstå fra å stemme.

Men flertallet, bestående av Arbeiderpartiet, hadde en annen oppfatning.

– De konkluderte med at jeg var habil, sier Wikstrøm til NRK.no.

Ifølge Wikstrøm eksisterer det ingen interessekonflikt fordi han er ansatt i Vestfinnmark politidistrikt – ikke Økokrim.

Ekspert: – Betenkelig

Men jusprofessor Beate Sjåfjell mener det er «betenkelig» at Wikstrøm deltok i avgjørelsen om anmeldelse.

– Det kan godt være at han ikke var inhabil som kommunestyrerepresentant, men som politisjef i en sak mot kommunen, så mener jeg at han ville være inhabil, sier hun til NRK.

Selv om Ap nektet å anmelde sin nåværende vararepresentant Geir Nesse, vil Kvalsund SV på eget initiativ varsle den såkalte fakturasaken inn for Økokrim.

Kommunale midler ble satt inn et næringsselskap, men flere av regningene til næringsskapet skal fortsatt ha blitt betalt av kommunen.

– Etterforskningen pågår allerede

Opposisjonen frykter at ansatte i kommunen kan ha skodd seg personlig. Som NRK fortalte torsdag vil SV at politiet skal undersøke om Nesse brukte sin stilling som rådmann til å spare sitt eget firma for penger.

I perioden 2006 til 2010 var Nesse periodevis båd­e daglig leder i næringsparken, rådmann i Kvalsund og styremedlem i næringsparken, skriver avisa Sagat.

Morten Daae, hammerfest

ETTERFORSKER: Ifølge politiinspektør Morten Daae har Wikstrøm så langt holdt seg unna etterforskningen.

Foto: NRK

Kort tid etter at NRK omtalte saken i går, sendte politiet i Hammerfest ut en pressemelding om at de hadde etterforsket korrupsjonsmistankene siden mars i fjor.

Mannen som skal etterforske saken, politiinspektør Morten Daae, understreker at Wikstrøm aldri har hatt noe med selve etterforskningen å gjøre.

Men Wikstrøms dobbeltrolle kan få konsekvenser.

– Vi er klar over Wikstrøms rolle i Kvalsund kommune, og derfor ønsker vi å diskutere dette nærmere med statsadvokaten, sier han.

– Men dere har sett på saken siden mars, hvorfor involverer dere statsadvokaten først nå?

– Det er først nå at saken er kommet så langt at det er på tide å se nærmere på den, sier han og viser til at kommunerevisjonens rapport ikke var klar før i desember i fjor.

Se Dagsrevyens reportasje fra Kvalsund 3. januar 2013:

Korrupsjonsanklager i Kvalsund.

NETT-TV: Ordføreren i Kvalsund anklages for å skyve konflikten under teppet. Selv avviser han at det eksisterer en konflikt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger