Hopp til innhold

– Politifolk med munnkurv og statsråder som skjønnmaler

Justispolitikere på Stortinget har gjennom flere år mottatt fortvilte advarsler fra grasrota i politiet. – Og så har man statsråder som står på tv og forteller hvor bra det hele er.

Politibil

BEMANNING: 22. juli-kommisjonens rapport slår fast at politiet ikke har nok folk på jobb i helger og på kvelden, når flest kriminelle handlinger begås.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Slik beskriver Høyres André Oktay Dahl hverdagen for opposisjonen under den rødgrønne regjeringen.

Men det var før rapporten fra 22. juli-kommisjonen gjorde det umulig å hevde at alt er som det skal i norsk politi.

– Når man har flertall, så virker det ikke som om det er så farlig hvordan man svarer Stortinget, da kan man slippe unna det meste – før det skjer et terrorangrep, sier Oktay Dahl.

– Fryktkultur i politiet

André Oktay Dahl

MISTER TILLIT: André Oktay Dahl (h) mener grasrota i norsk politi ikke har kjent seg igjen i virkelighetsbeskrivelsene til regjeringen.

Foto: NRK

Også justispolitiker Hans Frode Asmyhr fra Fremskrittspartiet mener regjeringen har skapt en kultur der sannheten pyntes på og kritikk stoppes.

– Det er en kjent sak at innenfor politiet har det rådet en fryktkultur der medarbeidere og politimestere ikke har turt å uttale seg i offentligheten i frykt for represalier fra toppledelsen i politiet og politisk ledelse, sier han til NRK.

– Lo av statsråden

22. juli-kommisjonens rapport tegner et bilde av en politietat som sliter med kommunikasjon, bemanning og mangelfull ledelse.

Da justisminister Grete Faremo redegjorde for Stortinget tirsdag, lovet hun å sette i gang et omfattende arbeid for å bedre både holdninger og ledelseskultur i norsk justissektor.

Ifølge opposisjonen bør hun starte med å lytte til ansatte nedover i systemet.

Oktay Dahl sier til NRK at han har mottatt e-poster fra «hauger med politifolk» som anonymt forteller om alt fra kritisk lav bemanning til problemer med IT-systemet.

– Når politifolk før 22. juli nærmest satt og lo av hva statsråden sa på tv om hvor bra det sto til, da er det ganske vanskelig for en stortingspolitiker.

– Avvikende virkelighetsoppfatning

Høyre-politikeren nevner et eksempel fra 2008 da Høyre ville vite hvordan bemanningen var ved operasjonssentralen i Oslo en vanlig helg.

Daværende justisminister Knut Storberget svarte at selv om politiet ikke alltid hadde tid til å rykke ut til innbrudd «viser flere oppslag de siste døgn at politiet har nødvendig kapasitet og tar hånd om alvorlige hendelser på en svært betryggende måte».

– Er dette en måte å informere Stortinget om bemanningen på, når det viser seg igjen at bemanningen ikke var god nok 22. juli, spør Oktay Dahl.

Høyre mener forskjellen mellom virkeligheten politifolkene har kjent på kroppen, og den virkeligheten regjeringen har beskrevet utad, har vært så stor at ansatte nedover i systemet har følt at det ikke nytter å si fra.

Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp)

FRYKT: Hans Frode Asmyhr (Frp) sier han har snakket med mange politifolk som ikke tør varsle om kritikkverdige forhold.

Foto: Stortingsarkivet/Scanpix

Mens regjeringen har skjønnmalt situasjonen i norsk politi, tør ikke politifolk si fra om hvordan det egentlig er i frykt for represalier, istemmer Asmyhr i Frp.

– Vi har alltid fått til svar at situasjonen er i orden, og at norsk politi er godt rustet til å håndtere de situasjoner som måtte oppstå. 22. juli-kommisjonen viser at vi hadde en totalsvikt i politiet da det gjaldt som mest, sier han til NRK.

Faremo: – Er ikke kjent med munnkurv

Grete Faremo

REDEGJORDE: Justisminister Grete Faremo møtte i Stortinget 28. august.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Informasjonsavdelingen i Justisdepartementet sier statsråd Faremo ikke har anledning til å la seg intervjuet i denne saken, men viser til et intervju hun gjorde med NRK tirsdag 28. august.

– Når det gjelder kulturspørsmål har fokuset vært på ledelse og kommunikasjon (...) jeg ønsker trygge ledere som kan ta en god diskusjon med sine ansatte, sier Faremo.

– Vil dere sende et signal til folk om at de må si fra dersom det er noe som er galt, at ingen skal ha munnkurv?

– Jeg har vært tydelig på at jeg ønsker åpne og ærlige tilbakemeldinger, det ønsker jeg at ledelsen i politiet også skal representere.

– Betyr det du sier at ingen skal ha munnkurv når det gjelder beredskap?

– Jeg er ikke kjent med at noen skal ha hatt det du kaller munnkurv, men jeg ønsker en åpen form for tilbakemeldinger som vi kan lære av.

AKTUELT NÅ