Hopp til innhold

– Politiets hasjsalg kan være en straffbar handling

Toppadvokat Harald Stabell mener at mye tyder på at politiet har foretatt en straffbar handling. Jusprofessor er enig i at dette er alvorlig.

Harald STabell

Harald Stabell ser alvorlig på politiets framgangsmåter i denne saken.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det var VG som i dag meldte om at politiet skal ha bidratt til smugling av 50 kilo hasj som senere har blitt solgt på det illegale narkotikamarkedet i Oslo.

Spesialenheten ble ikke informert om operasjonen, og de skal nå etterforske politiets arbeid.

Den erfarne advokaten Harald Stabell synes det blir spennende å se hva utfallet av denne saken vil bli.

– På bakgrunn av opplysninger i mediene kan mye tyde på at politiet har foretatt en straffbar handling. Innsmugling av 50 kilo hasj til en salgsverdi på fem millioner kroner, som senere skal ha havnet på gata i Oslo krever en meget god begrunnelse fra politiets side, sier Stabell.

Også jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Alf Petter Høgberg, mener dette er en alvorlig hendelse.

– Dersom dette er riktig, er det meget alvorlig. Politiet har i så fall sørget for innførsel av mellom 100 000 og 200 000 brukerdoser. Politiet har ikke noen blankofullmakt til å begå alvorlig kriminalitet, sier Høgberg til NRK.

Klarert på riktig nivå

Leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, bekrefter at denne situasjonen ble klarert på rett nivå.

– Denne situasjonen ble vurdert og klarert, og den ble klarert på rett nivå, sier Aas til NRK. Det var statsadvokaten som godkjente operasjonen.

Det skaper en ytterligere utfordring for Spesialenheten, mener Stabell.

– Spesialenheten er ikke kjent for å være særlig streng overfor politiet, snarere tvert imot, sier Stabell. Han håper ikke spesialenheten lar seg påvirke av at operasjonen ble godkjent av statsadvokaten.

Høgberg tror ikke dette vil få konsekvenser for politiet.

– Jeg tror uansett ikke dette får konsekvenser I høyden snakker vi om irettesettelse for slapp lesing av riksadvokatens rundskriv, sier han.

Høgberg sier det ikke er første gang at en slik sak blir satt under etterforskning. I 2002 ble to menn pågrepet med 35 kilo heroin. Det ble satt spørsmål om politiets kilder og rolle under saksgangen.

AKTUELT NÅ