NRK Meny
Normal

– Politiet må inn i Domkirken

Siv Jensen sier politiet må gå inn i Domkirken og kaste ut etioperne som sitter i kirkeasyl.

Siv Jensen
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Det kom frem i en tale Fremskrittspartiets partileder holdt i Vetre i Asker lørdag.

Les også: Støtter sultestreikende etiopiere
Les også: Dette venter henne i Etiopia
Les også: Kastes ikke ut av Oslo domkirke
Les også: Krisemøter i kommunen om barna i Oslo domkirke

Jensen sa også at regjeringen måtte trekke tilbake rundskrivet som hindrer politiet i å gå inn i kirkebygg for å hente kirkeasylanter.

– Det vi ser nå, er misbruk av kirkerommet. Jeg har ikke sympati med folk som trosser lovlige vedtak. Statistisk sentralbyrå anslår at det er mellom 18.000 og 30.000 papirløse asylsøkere med avslag somDet vi ser nå, er misbruk av kirkerommet. Jeg har ikke sympati med folk som trosser lovlige vedtak. Statistisk sentralbyrå anslår at det er mellom 18.000 og 30.000 papirløse asylsøkere med avslag som skjuler seg i det norske samfunnet. Situasjonen er ute av kontroll, sier Jensen.

Frp: – Dette er utpressing

I dag sitter det et femtitalls etiopiere i kirkeasyl i Domkirken i Oslo. De er misfornøyd med behandlingen av asylsøknadene sine og sier de ikke vil dra fra kirken før søknadene er rettferdig behandlet.

Det har fått også netslederen i Frp, Per Sandberg, til å irritere seg.

– Det å benytte slike aksjonsformer, som jeg sammenligner med utpressing, når ikke fram i et demokratisk land som Norge. Norske myndigheter kan ikke gi etter for denne type utpressing, sier Sandberg.

SV: – Velkommen til Stortinget

Og mens Frp vil kaste etiopierne ut av kirken snarest, har SVs Heikki Holmås invitert dem til Stortinget.

– Ureturnerbare asylsøkere havner i en umulig situasjon. Vi klarer ikke å returnere dem, men samtidig klarer ikke de å forsørge seg selv. Nå mener vi det er viktig å få i gang en diskusjon om hvordan vi skal forholde oss til denne situasjonen mener SVs Heikki Holmås.

Har begynt å spise igjen

Etiopierne som oppholder seg i Oslo domkirke, har begynt å spise igjen, men nekter fortsatt å forlate kirken, sier domprost Olav Dag Hauge.

– Vi håper at de tar til fornuft og forstår at budskapet deres er kommet ut, sier Hauge til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger