Hopp til innhold

– Politiet gjorde ingenting

– Det gikk kort tid fra anmeldelse til henleggelse, sier bistandsadvokat Lars Martin Ramsland. Han representerer en 15-åring som skal ha blitt utsatt for overgrep av Erik Andersen i 2002.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken.

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

Saken skal behandles i Lommemann-saken i dag.

Lars Martin Ramsland

Advokat Lars Martin Ramsland bistår 15-åringen og hans familie.

Foto: Advokatene Stokkeland og Sørensen

– Politiet gjorde en meget slett jobb. Det er blitt klaget til Spesialenheten for politisaker , men ble henlagt fordi forholdet er foreldret. Henleggelsen er igjen blitt påklaget, sier bistandsadvokat Lars Martin Ramsland.

Han representerer gutten som skal ha blitt utsatt for overgrep av Erik Andersen på en campingplass for drøye syv år siden.

Lommemann-saken i Follo tingrett er godt inne i sin fjerde uke idet tiltalens punkt 3b skal behandles i dag.

I månedskiftet mai/juni i 2002 skal den da åtte år gamle gutten ha blitt oppsøkt av Erik Andersen. Andersen skal ha hatt oralsex med gutten.

Siden fornærmede bare er 15 år, slipper han å møte i retten. Hans forklaring i dommeravhør er gjort opptak av, og blir derfor avsplit for retten i dag. Guttens mor stiller imidlertid som vitne i retten.

Ingen dommeravhør

– Det ble ikke foretatt noe dommeravhør da. Først i 2007 og 2008 ble det gjort. Det er klart at et dommeravhør fra like etter overgrepet skal ha funnet sted, ville hatt en helt annen verdi, sier Ramsland.

Ifølge Ramsland etterlater detaljene i anmeldelsen ingen tvil om at gutten har vært utsatt for et alvorlig overgrep.

– Men det gikk kort tid fra anmeldelse ble innlevert til henleggelsen kom. Det ble i praksis ikke gjort noen ting, sier Ramsland.

Ifølge bistandsadvokaten er familien blitt sterkt preget av det som skal ha skjedd for litt over syv år siden.

– Det har forringet livskvaliteten hans vesentlig, sier Ramsland.

Tar selvkritikk

Ytterligere fire tilfeller ble anmeldt i samme området som overgrepet på gutten. Påtalemyndigheten mener Lommemannen står bak også disse. Alle de fem tilfellene skal ha hatt likhetstrekk.

Politiet i Vest-Agder har tatt selvkritikk på deler av etterforskningen. Tidligere i høst sa leder av SO-teamet Eva Marit Gaukstad ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen at det var usikkerhet om hva man skulle gjøre da meldingene kom inn til operasjonssentralen.

– Meldingene var vage og ble ikke tatt riktig tak i, sa hun til fvn.no og medga at politiet har fått en lærepenge.

Saken ble anmeldt, men aldri oppklart. Det var først i forbindelse med opprullingen av Lommemann-saken at den kom opp igjen via Kripos.

Ble på vakt etter hendelsen

– Jeg kjenner godt familien som ble rammet. De kom med campingvogna hver vår og dro igjen hver høst. Jeg husker jeg fikk en veldig dårlig følelse da jeg hørte om hva gutten skal ha blitt utsatt for. Vi som jobbet der begynte å holde utkikk på stranda, ved toalettene og lignende for å se om vi så noen mistenkelige, forteller mannen som var daglig leder på campingplassen i 2002.

– Jeg drev campingplassen i 17 år. Aldri har vi hatt noen liknende tilfeller, verken eller før eller siden, sier han.

– Likestilt med samleie

Gunhild Lærum

Eriks Andersens forsvarer Gunhild Lærum.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Forholdet er ett av de groveste punktene i tiltalen som etter straffeloven likestilles som samleie.

Den tiltalte i Lommemann-saken, Erik Andersen, er ifølge Gunhild Lærum av den klare oppfatning at det er flere overgripere, og at etterforskningen skulle vært bredere slik at ikke alle tilfellene ble knyttet til han.

Kastet plagg

De siste ukene har retten behandlet en rekke saker, såkalte "lommesaker" der fremgangsmåte, modus har vært den samme. Andersen skal ha tatt kontalt med gutter og bedt dem lete etter noe i lommene hans.

Tiltalte Erik Andersen har fortalt Follo tingrett at han etter overgrepene følte han måtte bli kvitt skyldfølelsen og skammen og trengte å ha noe å kaste. Ved å kaste klær kunne han distansere seg fra ugjerningen.

Han har fortalt gjentatte ganger at han på grunn av migreneplager og arbeidsbelastning følte en egen frihet ved å kjøre bil. Ofte på måfå. Ideen om å begå overgrep kom bare over ham fordi han der og da følte et behov for å få en relasjon til et ung gutt.

Aktoratet har kjørt Andersen hardt på dette de siste ukene. Hvis han kjøpte inn nye klær på forhånd, mener påtalemyndigheten det er nærliggende å tro at det var en viss grad av planlegging før overgrepene.

AKTUELT NÅ