NRK Meny
Normal

– Politiet fikk ikke med seg politikkendring

Politidirektøren har flere ganger sagt at politiet ikke har prioritert utsendelse av lengeværende asylbarn i tråd med ny politikk. Nye opplysninger i kontrollhøringen på Stortinget viser det motsatte.

Jette Christensen (Ap) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) reagerer på at Politiets Utlendingsenhet har opplyst noe annet til NOAS enn politidirektøren har sagt utad.

Jette Christensen (Ap) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) reagerer på at Politiets Utlendingsenhet har opplyst noe annet til NOAS enn politidirektøren har sagt utad.

Geir Petter Pettersen, PU

Geir Petter Pettersen, tillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Vi ansatte har ikke oppfattet noen forandring i politikken på hvem som skulle sendes ut. Vi har hele tiden konsentrert oss om de vi kjenner identiteten til og som er returnerbare, opplyser Geir Petter Pettersen, tillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet (PU).

Han er en av flere som er kalt inn til dagens høring i Kontrollkomiteen på Stortinget.

Pettersens opplysninger står i sterk kontrast til det politidirektør Odd Reidar Humelgård flere ganger har opplyst. Nemlig at regjeringas oppmykning overfor de lengeværende asylbarna nådde frem til politiet, selv om det aldri kom med i politites disponeringsskriv.

Generalsekretær i interesseorganisasjonen NOAS, Ann-Magrit Austenå, bekreftet det samme som Pettersen.

– I et møte NOAS hadde med Politiets Utlendingsenhet (PU) i juni i fjor, opplyste de til oss at prioriteringen for utsendelse av lengeværende asylbarn lå fast. Det var ingen endring.

Stortingets kontroll og konstitusjonskomite har åpen høring vedrørende utsendelse av lengeværende asylbarn

– Setter uttalelse i underlig lys

– Humlegård kan ikke holde frem med å si at han mener politiet oppfattet den politikkendringen som Anundsen varsla i Stortinget. Nå må han legge om sin argumentasjon, sier Jette Christensen (Ap).

– Dette viser at politikkendringen ikke har blitt kommunisert, sier Hans Fredrik Grøvan fra KrF.

For det er ikke bare politidirektøren som har forsikret politikerne om at det har vært en endring i politiet. Også justminister Anders Anundsen (Frp) har sagt det sammen til Stortinget. Det får Grøvan til å reagere.

– For meg står den uttalelsen i et veldig underlig lys etter de nye opplysningene.

Mener også statsministeren har feilinformert

I følge både NOAS og Advokatforeningen har den manglende politikkendringa fått konsekvenser. De mener det ikke er noen tvil om at det i løpet av 2014 har blitt sendt ut lengeværende barn som ikke lenger skulle prioriteres.

– Det ble verre for lengeværende barn etter sommeren. Utsendelsene eksploderte i løpet av høsten, fortalte Austenå i sitt innlegg.

Hun mener det er regjeringens måltall for asylutsendelser som var avgjørende for denne økningen, ikke at det hadde kommet en åpning for flere returer av barn til Afghanistan. Det gjør at Jette Christensen også reagerer på statsminister Erna Solbergs uttalelser i Stortinget.

– Solberg har forklart at årsaken til at antall utsendinger gikk i været, er på grunn av «dublinerutsendinger». I følge NOAS stemmer ikke det, årsaken var at man skulle oppnå måltall for returer, sier Christensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger