Hopp til innhold

– Partilederdebatten kan flytte velgere

De store TV-debattene kan gi utslag på valgresultatet, mener valgforskere. I kveld er det valgkampens siste partilederdebatt – det kan være vinn eller forsvinn.

Partilederne deltar i partilederdebatt i Arendal 2015

VALGKAMP: Valgkampen begynte for alvor med partilederdebatt i Arendal for nær fire uker siden. I kveld møtes partilederne igjen til denne valgkampens siste partilederdebatt.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Valglogo

– Man sier ofte at de avsluttende partilederdebattene nærmest er nasjonale ritualer, men fordi det er så mange som ser på, og fordi vi vet at mange velgere bestemmer seg sent, er det mye mer enn bare et ritual, sier valgforsker og professor i statsvitenskap Bernt Aardal.

– Partilederdebatten kan flytte en del velgere, så jeg tror partilederne er ganske skjerpet når de går inn i debatten. Mye står på spill for dem, valg avgjøres jo ofte på marginer.

Mye kan avgjøres i valgkampinnspurten, og det er stemmer å sanke også denne siste helgen. Det er nemlig mange velgere som ikke bestemmer seg før på valgdagen.

– Det er en betydelig del som bestemmer seg på valgdagen. Ved siste stortingsvalg, i 2013, var det sju prosent – som tilsvarte 200.000 velgere – som bestemte seg på valgdagen. Ved tidligere stortingsvalg har andelen ligger på 11–12 prosent, sier Aardal.

Mistet stemmer etter krangel

Når man snakker om partilederdebatten som et slags vinn eller forsvinn, trekker mange frem debatten i 1997 som eksempel.

Daværende Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jagland og daværende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland havnet i en skikkelig krangel.

– Jagland beskyldte Haugland og KrF for nærmest et moralsk dobbeltspill og sa at KrF subsidiært hadde stemt for utvidede skjenkeløyver i Oslo. Jagland mente det viste at KrF ikke var så standhaftige i sin alkoholpolitikk som de påsto. Valgerd Svarstad Haugland gikk i rette med Jagland og beskyldte ham for å lyve, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Forsker og professor Bernt Aardal

– MYE STÅR PÅ SPILL: Valgforsker og professor Bernt Aardal påpeker partilederne kan ha mye å vinne på å gjøre en god figur i kveldens debatt – eller tilsvarende mye å tape ved en dårlig opptreden.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Bernt Aardal påpeker at Arbeiderpartiet det året tapte stemmer frem mot valgdagen.

– Hvor stor betydning selve debatten hadde, vet vi ikke sikkert, men en måling viste at Arbeiderpartiet mistet 3–4 prosentpoeng den siste uka. Det kan tyde på at debatten hadde en negativ betydning for Jagland og Arbeiderpartiet, sier han.

Da valgdagen kom, falt Arbeiderpartiet under den magiske grensen på 36,9 prosent, og Jagland gikk av.

– Mest å si i de store byene

Anders Todal Jenssen

PARTILEDERE VIKTIG: – Partiledernes popularitet spiller en rolle for folks partivalg, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Ifølge Jenssen har forskere påvist at TV-debatter har en effekt, og at partiledernes popularitet spiller en rolle for folks partivalg.

– Vi ser at det er forskjell på små og store kommuner. I mindre kommuner er fokuset sterkere på de lokale sakene og de lokale politikerne. I de største kommunene er det imidlertid hva partiet står for nasjonalt, og partilederen, som fort kommer i fokus, sier Jenssen.

– Så debattene kan ha mest å si for kampen om de store byene?

– Ja, antakeligvis. Det skyldes rett og slett at mange av dem som stemmer i de store byene, har forholdsvis svake bånd til byen de bor i, sier han.

AKTUELT NÅ