Hopp til innhold

– Partiet må velge hvem de vil ha

Flere i distriktene sier de vil jobbe for å bytte ut deler av ledelsen i SV foran neste stortingsvalg. – Jeg har forståelse for at det er noen som etterlyser en 60-årig kvinne fra landet, sier SVs nestlederkandidat Inga Marte Thorkildsen.

Inga Marte Thorkildsen

IKKE KAFFELATTE-DRIKKER LIKEVEL?: Inga Marte Thorkildsen ble mandag innstil som ny nestleder i SV. Her sammen med avtroppende partileder Kristin Halvorsen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

SV i distriktene varsler opprør mot den nye partiledelsen, som de mener blir for lite folkelige. Flere vil nå jobbe for å bytte ut deler av ledelsen før neste stortingsvalg.

Mandag innstilte en enstemmig valgkomite i SV på Inga Marte Thorkildsen som ny nestleder.

Men det har fått flere utenfor Oslo-gryta til å se rødt. En lederkabal bestående av Audun Lysbakken eller Heikki Holmås som leder, og Bård Vegar Solhjell og Thorkildsen som nestleder blir for homogen, mener de.

LES OGSÅ: Vil ha Thorkildsen som SV-nestleder

– Må ha en ledelse som har gjort ærlig arbeid

– Vi må ha noen som har gjort «ærlig dags arbeid», sier leder i Nord-Trøndelag SV, Trond Martin Sæterhaug.

– Vi trenger en partikvinne eller mann som har gjort noen tiår med ærlig arbeid, som ikke har gått noen en ren politikerskole og som har hverdagserfaringer, sier Sæterhaug.

I dagens utgave av Politisk kvarter på NRK P2 svarte Inga Marte Thorkildsen på kritikken av den kommende partiledelsen som en «urban kaffe-lattedrikkende-gjeng med 30-åringer med base på Grünerløkka»

LES OGSÅ: – SV bør ut av regjeringa om vi ikkje vinn dei viktige sakene

(saken fortsetter under bildet)

Kristin Halvorsen og de tre lederkandidatene

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell flankert av lederkandidatene Audun Lysbakken (t.v) og Heikki Holmås (t.h)

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Drikker mye svart kaffe

– Vi har forskjellig bakgrunn og blir nok fremstilt som likere enn det vi er, sier Thorkildsen.

Hun sier at hennes ambisjoner er å gjøre SV til et parti for hele landet, og at partiet får ta stilling til om det både er plass til henne og Bård Vegar Solhjell som nestledere i partiet.

– Jeg kan berolige folk med at jeg ikke er fra Grünerløkka og drikker mye svart kaffe. Jeg er fra landbrukskommunen Stokke, og vet en del om å ha primærnæringer på alle kanter, sier hun.

– Partiet må velge hvem de vil ha

Thorkildsen sier at hun forholder seg til den enstemmige innstillingen fra valgkomiteen, men at det må være opp til partiet å avgjøre om det både er plass til både henne og Bård Vegard Solhjell i ledelsen av partiet.

– Det er det ikke opp til oss å avgjøre, sier hun.

Thorkildsen har ikke flagget hvem hun ønsker som ny leder av kandidatene Heikki Holmås og Audun Lysbakken.

Dersom landsmøtet i SV følger valgkomiteens innstilling, blir Audun Lysbakken valgt til partiets nye leder, mens Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegard Solhjell blir nestledere.

LES OGSÅ: Klart flertall for Lysbakken

Lyspunkt

AKTUELT NÅ