Den drapstiltaltes datter: – Pappa var hjemme

(OSLO TINGRETT): Dattera til mannen som er tiltalt for Skøyen-drapet sier faren var hjemme da drapet i garasjeanlegget fant sted.

Befaring i Skøyen-drapssaken

KNIVDREPT: Forretningsmannen Vegard Bjerck ble funnet knivdrept rett innenfor denne porten i det underjordiske garasjeanlegget på Hofftunet, 18. desember 2008. Påtalemyndigheten mener den tiltalte forsvant innover i garasjen etter å ha drept Bjerck.

Foto: Camilla H. Wernersen

Dattera var 11 år da naboen Vegard Bjerck (43) ble drept i garasjeanlegget der de bodde i Hofftunet på Skøyen, 18. desember 2008.

Ifølge forsvaret gir hun faren (44) alibi for drapstidspunktet, mens aktoratet hevder den tiltalte i løpet av et intervall på 11 minutter og 39 sekunder gikk ut av leiligheten og drepte Bjerck, før han kom tilbake til leiligheten

Dattera ble avhørt av politiet i juni 2009, samme dag som politiet pågrep faren. Hun visste ikke da at faren hennes var blitt pågrepet for drapet.

Tirsdag ble et lydopptak med avhøret av dattera avspilt i tingretten.

– Spurte ikke så mye om drapet

Ifølge dattera var faren hjemme da hun kom hjem fra skolen rett før klokka 16. Hun forteller at faren var hjemme hele tida for å passe lillesøstera som var syk, og at han trolig satt foran datamaskinen på soverommet da hun kom hjem.

I avhøret forteller jenta at det var hun som fortalte faren om at det hadde vært et drap i garasjen.

– Mamma ringte og fortalte meg om at det hadde vært et drap. Jeg la på røret og fortalte det til pappa.

Til politiet sier hun at faren «kanskje reagerte med litt overraskelse» på det hun fortalte, men at han ikke spurte noe mer om saken.

– Pappa er ikke en sånn person som snakker så mye, så vi snakket ikke noe mer om det, la dattera til.

I løpet av avhøret fortalte dattera videre at hun trodde faren hadde vært i leiligheten hele tida, men at hun ikke var «bombesikker», og at han kunne ha vært ute uten at hun husket det.

– Ingen kom eller gikk ut

En nabo fortalte i tingretten tirdag at hun verken så eller hørte at noen personer gikk ut av inngangsdøra der tiltalte bodde på tidspunktet da drapet fant sted.

Kvinnen fortalte at hun stod og kikket ut av vinduet store deler av tida fra klokka 16 til 16.20 fordi hun ventet på familiemedlemmer.

– Jeg verken hørte eller så noen ting, sa kvinnen i retten.

– Dersom noen kom opp fra garasjen og lukket døra forsiktig, ville du ha merket det?, spurte aktor, Svein Holden.

Det svarte kvinnen noe usikkert på. Hun mente at dørene i bygget laget mye lyd, og at hun derfor ville ha fått det med seg, men at hun ikke kunne garantere dette dersom noen med vilje lukket føra forsiktig.

(Saken fortsetter under bildet)

Befaring i Skøyen-drapssaken

BEFARING: Aktor Svein Holden mener drapsmannen kom ut denne døra som leder til det underjordiske garasjeanlegget. Her er han (t.v) på befaring med tingrettsdommer Anne Margrethe Lund.

Foto: Camilla H. Wernersen

– En viktig brikke i et stort puslespill

Ifølge forsvarer Knut Lindboe er det ingen grunn til å tvile på det dattera til tiltalte forklarte i politiavhøret:

– Hun visste ikke at faren var pågrepet. Hun svarte presist og tenkte seg godt om før hun svarte.

Han medgir at den daværende 11-åringen ikke kunne utelukke at faren hadde gått ut av leiligheten drapsdagen, men sier hennes forklaring passer inn i det store bildet.

– Hennes forklaring er en viktig brikke i et puslespill som etter hvert faller på plass, sier Lindboe.

Nekter straffskyld

Datateknikere har funnet spor på tiltaltes datamaskin i tidsrommet der Bjerck ble drept. Følgende tidsstempler er registrert: 16.03, 16.04, 16:09, 16:10, 16:10, 16:13.

Det avgjørende spørsmålet er om disse tidsstemplene skyldes tiltalte eller rene automatiske oppdateringer på datamaskinen.

Sikkert er at han chattet med en kollega 16:03:48 og at han sendte en e-post 16:15:27. Mellom dette er et tidsintervall på 11 minutter og 39 sekunder, som aktoratet mener 44-åringen brukte på å drepe Bjerck.

Forsvaret mener på sin side at den tiltalte aldri var i garasjen drapsdagen.

Dersom de kan overbevise retten om at tiltalte også står bak tidsstemplene 16.10 og 16.13, så hadde han ikke hatt tid til å utføre drapet.

Ifølge påtalemyndigheten skal den tiltalte ha drept Bjerck fordi han oppdaget at 44-åringen rispet opp biler i garasjen.

I Oslo tingrett erklærte den tiltalte seg ikke skyldig i drapet på Bjerck, men innrømmet å ha rispet opp støtfangeren til biler i garasjeanlegget der 43-åringen ble funnet drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger