Hopp til innhold

– Palestinerne har en urealistisk drøm

Mens palestinske flyktninger krever en plass i sitt hjemland, stenger israelerne dem ute, i frykt for å ende opp som en minoritet. Daglig leder i Israel for fred, Conrad Myrland, og palestinavenn Mads Gilbert, stod på hver sin barriere da de møttes i URIX.

Debatt mellom Gilbert og Myrland i Urix

VIDEO: Daglig leder i Israel for fred Conrad Myrland og palestinavenn Mads Gilbert er sterkt uenige om de palestinske flyktningenes fremtid.

– Den store tragedien er at de er blitt holdt som et politisk våpen og blitt indoktrinert til en helt urealistisk drøm om å vende tilbake, sier Myrland om palestinerne.

Han forklarer at det er bred enighet i Israel om at man ikke kan åpne opp for en generell tilbakevending for palestinske flyktninger, i frykt for at araberne da vil bli i flertall.

– Vil gi kompensasjon

– Kjernen i konflikten er dette kravet fra palestinerne om å vende tilbake, med millioner av arabere inn i Israel, er om Israel da kan bestå som en stat med et klart jødisk flertall, sa Myrland i URIX.

Daglig leder i Med Israel for Fred, Conrad Myrland

Daglig leder i Med Israel for fred, Conrad Myrland, mener at israelerne frykter at jødene skal bli en minoritet, og derfor ikke lar palestinske flyktninger komme tilbake.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Myrland forklarte at Israel kun er villig til å slippe inn et symbolsk antall palestinere som en slag humanitær tilbakevending, og at Israel også er interessert i å gi kompensasjon til palestinske flyktninger i andre land.

Lege og palestinavenn Mads Gilbert mener at dette overhodet ikke er en løsning på situasjonen.

– Har rett til å vende tilbake

– De 5 millioner palestinerne som er flyktninger nå har selvsagt rett til å vende tilbake til sitt hjemland. Det er forankret i FN-traktaten, sier Gilbert.

Myrland og Gilbert diskuterte fremtiden for Israel etter at NRK URIX i dag viste en dokumentar om palestinernes drøm om å vende tilbake til hjemlandet.

Mads Gilbert

Lege og palestinavenn Mads Gilbert mener det er på høy tid at millioner av palestinere får vende tilbake til sitt hjemland.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Dersom ikke palestinerne får anstendige menneskerettigheter slik som du og jeg tar som en selvfølge så blir det ikke fred, sier Gilbert.

– Over hele verden ser man økende forfølgelse av jøder, og det viser det store behovet for en jødisk stat, sier Myrland.

– Uholdbart

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener situasjonen er uholdbar for palestinerne og at det må bli en løsning.

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener at det må komme en løsning for de palestinske flyktningene, som har levd i håpløshet for lenge.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Altfor mange palestinere fødes inn i statsløshet, de har ikke noe statsborgerskap, de har ingen rettigheter, sier Egeland, som også var gjest i URIX.

Enten må de få bli integrert der de er, få lov til å vende tilbake til Israel, eller få opphold i et tredje land, mener han.

– Disse har levd i håpløshet for lenge, sier Egeland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ