– Overselger IPS

Både Finansportalen og Norges største bank DnB, mener mange banker overselger fordelene med den nye pensjonsspareordninga IPS.

Westerveld

– Risikoen for at kunder vil føle seg lurt, er ganske høy, når man utelater vesentlig informasjon i markedsføringen, mener Even Westerveld, kommunikasjonsdirektør i DNB.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– IPS er bra for mange, men ikke alle, sier kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Skattefavorisert individuell sparing til pensjon, IPS, var en sparenyhet som kom i revidert budsjett i vår. Salget starter 1. november.

Kommunikasjonsdirektøren i DnB synes noen av konkurrentene overselger IPS. Og trekker fram eksempler fra blant annet Nordea og Sparebank 1 på hva man mener minner mer om salgskampanjer enn god rådgivning.

– Risiko for at kunder føler seg lurt

– Risikoen for at kunder vil føle seg lurt, er ganske høy, når man utelater vesentlig informasjon i markedsføringen, mener Westerveld.

Smule versus enormt kakestykke i markedsføringen av IPS

Eksempel på hva DnB minner mer om ren salgskampanje enn om rådgivning.

Norges største bank, DnB, har ikke hatt spesielt stor pågang av kunder som vil ha IPS, i motsetning til Nordea, Storebrand og KLP som melder om enorm interesse. Det kan muligens ha noe med markedsføringen å gjøre.

– Skattefordelen må reinvesteres for at det skal være lønnsomt. Og det er dessuten verdt å merke seg at pengene låses til pensjon og at uttaket må skje helt til 80 års alder, påpeker Even Westerveld.

– Ikke BSU for voksne

Kasper Gisholt, nettansvarlig for pensjon i Finansportalen, mener også deler av finansbransjen tar litt hardt i når de kaller IPS en slagt BSU for voksne.

– IPS er ikke det samme som redusert skatt, men er en skatteutsettelse. Det man får igjen på skatten, må man betale tilbake den dagen man tar ut midlene. Et rentefritt lån er mer realiteten, sier Gisholt og legger til at IPS ikke passer for folk med kredittkortgjeld eller knapp økonomi.

– Unik skattefordel

– Det er riktig at IPS ikke passer for alle, men sparer du til pensjon og har mulighet til å låse pengene til fylte 62 år, får du i IPS med deg en skattefordel som er ganske unik. Det kan sees på som et rentefritt lån, som du får mulighet til å reinvestere og få avkastning på. Trenger du fleksibilitet og ikke har mulighet til å binde pengene, bør du vurdere andre spareformer, skriver kommunikasjonssjef i Nordea Synne Ekrem.

Ronny Kiss i Storebrands lokaler

Leder for sparing og pensjon i Storebrand Ronny Kiss står fast på at IPS er det mest lønnsomme spareproduktet for alle.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

IPS det mest lønnsomme

Leder for sparing og pensjon i Storebrand Ronny Kiss står fast på at IPS er det mest lønnsomme spareproduktet for alle.

– Men alle skal være oppmerksomme på at pengene er øremerket til pensjon og kan ikke brukes før. Denne bindingstiden kan også være en fordel, da dette sikrer at pengene faktisk går til pensjon, og ikke blir sløst bort, sier Ronny Kiss.

Kiss understreker at Storebrand har vært tydelige på at unge under 34 år bør prioritere BSU før IPS.

– I alle våre regneksempler, som viser at IPS-sparing gir 15–50 prosent høyere sparesaldo ved pensjonsalder enn ordinær aksjefondssparing, har vi tatt med at skattefordelen spares og ikke sløses bort. Vi har også alltid regnet på etter skatt-saldo i våre regnestykker.

Endrer informasjon

Kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i Sparebank 1 Nord-Norge sier de kommer til å gå gjennom de sakene der banken skriftlig har omtalt IPS og omformulere disse for ikke å skape misforståelser.

– Vi forstår at bruken av, og sammenligningen med «BSU for voksne» kan oppfattes som misvisende. BSU gir en direkte skattebesparelse, mens IPS er en skatteutsettelse. Likevel er det slik at avkastningen du vil kunne få på den utsatte skatten vil kunne gi en betydelig gevinst. Dette understøttes også av finansdepartementets beskrivelse av ordningen; skattefavorisert, skriver Loftås i en epost.

Reklame for BSU for voksne

Kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i Sparebank 1 Nord-Norge sier de kommer til å gå gjennom de sakene der banken skriftlig har omtalt IPS.

Han skriver videre:

– På samme måte er «BSU for voksne» (i hermetegn) brukt for å understreke akkurat dette – at det er en skattefordel ved ordningen. I vår kommunikasjon omkring IPS er vi nøye med å beskrive hvilke fordeler IPS gir, og også hvilke forpliktelser ordningen medfører. Det er vi selvsagt også når vi gir råd til våre kunder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger