– Overgrepsdømte drosjesjåfører får fortsatt kjøre taxi

Til tross for at en drosjesjåfør er dømt for seksuell trakassering eller overgrep mot en passasjer, kan han sitte bak rattet når du setter deg inn i en drosje igjen bare noen år senere.

Taxier

BARE MIDLERTIDIG: Overgreps- og trakasseringsdømte drosjesjåfører mistet kun løyvet midlertidig, melder P4.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ifølge politiet mister drosjesjåførene som regel tillatelsen til å kjøre drosje ett eller to år, før de får den tilbake, melder P4.

Med andre ord er ikke det å miste drosjeløyve for alltid en del av straffen, og sjåfører som er dømt for seksuelle forbrytelser kan dermed være tilbake bak rattet etter kort tid, med intetanende passasjerer i baksetet.

– Dette er svært problematisk, sier daglig leder i Norgestaxi, Roar Refseth, til P4 Nyhetene.

– Ikke egnet

Den siste uken har NRK i en rekke artikler satt søkelyset på sikkerheten i drosjer i Oslo spesielt og resten av landet generelt. Et økende antall tilfeller av seksuell trakassering blant drosjesjåfører rettet mot passasjerer er rapportert inn til drosjeselskaper.

NRK har også vært i kontakt med en rekke passasjerer som hevder de har blitt utsatt for dette.

Ifølge Refseth i Norgestaxi har ikke drosjeselskapene noen mulighet til å ta ut sjåfører av trafikken med mindre myndighetene tar løyvene fra de sjåførene dette gjelder. Det stiller han seg svært kritisk til.

Flere kvinner forteller til om ubehagelige opplevelser under taxi-turer i hovedstaden.

Taxitrakassering

– Er du dømt for seksuell trakassering, så er du ikke godt egnet til å kjøre taxi, sier han.

Støtte fra Dixi

Han understreker likevel at dette ikke er et stort problem generelt, men at én hendelse er én for mye.

Ønsket om strengere praksis for inndragelse av drosjeløyve støttes av Lisa Arntzen ved Dixi, ressurssenteret for voldtatte.

– Jeg syns ikke det er for mye å be om. Har du begått et overgrep i en taxi, så får du ikke kjøre taxi. Da må du faktisk finne på noe annet å gjøre, sier Arntzen til P4 Nyhetene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger