NRK Meny
Normal

– Over 160 nordmenn har meldt seg frivillig til å dra til Vest-Afrika

ULLEVÅL SYKEHUS (NRK): Helsedirektoratet håper å kunne sende de første frivillige nedover til ebolarammede Sierra Leone i løpet av 14 dager.

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier mange har meldt seg for å kjempe mot ebolautbruddet i Sierra Leone.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Direktoratet har gjennom mediene etterlyst flere helsepersonell til å reise nedover å bidra til å stanse ebolautbruddet som herjer i tre vestafrikanske land.

Så langt har direktoratet fått henvendelser fra 160 personer som ønsker å stå i frontlinjen for å hindre videre spredning. Samtidig er de i dialog med helseforetakene for å rekruttere flere.

– Vi ser etter personer med helsefaglig erfaring og erfaring fra helsekatastrofer i andre land. Også mange nyutdannede melder seg. De ser på det som et meningsfullt arbeid, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Personlig motivasjon

I antall er det flest sykepleiere det nå er behov for, men Guldvog håper også personer med legebakgrunn og laboratoriebakgrunn melder seg.

– Erfaringsmessig ser vi også at folk som er uegnet melder seg til slike oppdrag. Vi jobber derfor for å sile ut disse så vi ikke sender uerfarne inn i det ebolarammede området, sier Guldvog.

– De som reiser må ha en personlig motivasjon forankret i egne verdier, og motivet for de fleste av dem som har meldt seg er at de ønsker å bistå i den viktige kampen mot sykdommen, sier direktøren.

Trener på situasjoner

De som blir plukket ut blir i første omgang sendt til Storbritannias treningsanlegg i York hvor de gjennom et nidagers opphold blir forberedt på det som venter dem i Sierra Leone.

– De vil få konkret trening på aktuelle situasjoner, og det vil bli samtaler og vurdering av egnethet.

Guldvog legger vekt på at de som reiser må være forberedt på det massive trykket der å jobbe under slike forhold, og at man har satt seg inn i og er innforstått med risikoen oppdraget innebærer.

– Dette fokuserer vi veldig på. Men britene har et godt faglig miljø og kompetanse for å kunne håndtere jobben. De har også et høyt fokus på sikkerhet, sier Guldvog.

– Men jeg vil berømme de som stiller opp. De utsetter seg for en risiko, men forstår at dette er en alvorlig situasjon, og de er villig til å gjøre en enorm innsats for oss andre. Det synes jeg vi skal sette utrolig stor pris på, sier Guldvog.

Samarbeider med britene

De norske frivillige vil bli del av et britiskledet team på 3500 hjelpearbeidere i Sierra Leone.

– Vi valgte å samarbeide med britene fordi vi tradisjonelt har hatt et nært samarbeid med dem og vi forstår hverandres måte å jobbe på, sier Guldvog.

USA har tatt ansvaret for å lede kampen mot viruset i Liberia, mens Frankrike av historiske grunner er representert i Guinea.

– Samtidig vil det også være et nært samarbeid mellom disse tre landene, sier Guldvog til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger