Hundretusen ungdommer inntar Oslo: – Ta vare på dere selv, ikke bli et politioppdrag

Det er bare å forberede seg på store folkemengder og lange køer, sier politiet som venter flere tusen til de fire store arrangementene i kveld.

Køer på Rådhusplassen før VG-lista Topp 20

SE VIDEO: Tidlig på ettermiddagen fredag var det allerede lange køer for å komme inn på konsertområdet for VG-lista topp 20 Rådhusplassen i Oslo. Det er ventet rundt 100.000 ungdommer på plassen i kveld.

Rundt 100.000 ungdommer inntar Rådhusplassen når VG-lista topp 20 braker løs, og bare et steinkast unna samles over flere tusen fotballinteresserte til VM på storskjerm på Kontraskjæret.

Fotballfans på Kontraskjæret

VM-FEST: Rundt 80.000 mennesker har hittil vært innom Kontraskjæret ved Akershus festning for å se kampene i årets fotball-VM

Foto: Emrah Senel / NRK

Men det stopper ikke der.

I kveld spiller blant annet Morten Harket, Jarle Bernoft og Odd Nordstoga på Over Oslo-festivalen på Grefsenkollen, hvor det er utsolgt.

– Det blir en pulserende hovedstad, det er sikkert. Vi ønsker jo at publikum skal få en hyggelig kveld, så ta vare på deg selv og andre – ikke bli et oppdrag for oss, sier politiinspektør i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

Advarer foreldrene

Konserten fra Rådhusplassen har vokst til å bli et gigantshow siden oppstart i 1998. Arrangøren advarer nå foreldre mot å sende barn dit alene.

Fredriksen i politiet sier de er godt forberedt og har god erfaring med showet.

– Vi har sjekk ved inngangen på grunn av noe rus og alkoholbeslag fra tidligere år. Men stort sett er veldig mange edru. Vi sluser også folk inn og ut for å unngå store opphopninger, sier han.

(Saken fortsetter under bildet).

VG-lista Topp 20

PULSERENDE OSLO: Flere arrangement går av stabelen i kveld og bare på Rådhusplassen, er det ventet rundt 100.000 ungdommer. Her fra konserten i fjor.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Med store politiressurser blir alle arrangementene i hovedstaden vurdert kontinuerlig, og politifolk vil bli flyttet dit hvor behovet er størst, ifølge Fredriksen.

Europride-festivalen 2014 går også av stabelen i kveld med åpning på Litteraturhuset, men den kjente paraden gjennom Oslo sentrum er ikke før neste lørdag.

– Hold ut og planlegg doturene

Malin Værøy Sørensen (16) har sammen med venninnene Marthe Ivlund Snarvold og Kari Brosas Espedal fra Oslo ventet utenfor Rådhusplassen siden klokken åtte i dag tidlig.

Malin har to råd til andre som skal på konserten for første gang.

– Hold ut og planlegg turene på do.

Hun tok nattbussen helt fra Stryn for å få med seg konserten.

– Jeg har sykt mange minner fra de to forrige årene. Jeg kunne ikke la være å reise i år når det er tidenes artistutvalg.

(Saken fortsetter under bildet).

VG-lista Topp 20

VENTER OG VENTER: 16-åringene Marthe, Kari og Malin har siden klokken åtte i dag tidlig ventet ved inngangen til Topp 20-konserten på Rådhusplassen i kveld. Marthe Ivlund Snarvold (f.v. .) og Kari Brosas Espedal er fra Oslo, mens Malin Værøy Sørensen har reist helt fra Stryn.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Tror ikke på 17. mai-tilstander

Kollektivselskapet Ruter tror ikke det blir så ille som 17. mai, da de frarådet reisende om å bruke Nationaltheatret T-banestasjon.

– Vi tror ikke det blir 17. mai-tilstander, men det blir mange mennesker. Vi oppfordrer folk til å bruke god tid hvis de skal ut i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Sofie Bruun.

Hun oppfordrer likevel til å benytte Stortinget stasjon da det vil bli mange mennesker rundt Nationaltheatret. Det blir også flere ruteendringer før kvelden (se faktaboks).

– Aksepterer ikke frislipp

Politiinspektøren sier at de legger sikkerhetslista høyt.

– Vi aksepterer ikke frislipp av fornuften, men vi ønsker heller ikke å ødelegge feststemningen for folk, sier Fredriksen som har et par tips før kvelden.

Tips og råd:

  • Ta godt vare på verdisakene dine.
  • Møt opp i god tid.
  • Ikke bli overstadig beruset.
  • Ha godt humør og positiv holdning.
  • Ikke møt opp med tom mage og pass på at du får i deg nok vann. Det er fort gjort å bli stående fast i store folkemengder.
  • Barnefamilier eller grupper må holde sammen – det er fort gjort å miste hverandre.
Laster kart, vennligst vent...

– Ikke kaotiske tilstander

Fotballfans på Kontraskjæret

VM-FEST: Rundt 80.000 mennesker har hittil vært innom Kontraskjæret ved Akershus festning for å se kampene i årets fotball-VM

Foto: Emrah Senel / NRK

Men utearrangementene i kveld er også svært væravhengig. Foreløpig er det spådd strålende sol, men regn etter klokken 20.

Rundt 80.000 mennesker har hittil vært innom Kontraskjæret for å se kampene i årets fotball-VM og de 5.000 sitteplassene har stort sett vært fulle hver kamp.

– Selv om ingen av de største publikumsfavorittene spiller i kveld, blir det nok nesten fullt likevel, tror Geir Oterhals, prosjektleder hos arrangøren Fotballfesten.

Han er likevel ikke redd for kaotiske tilstander, men oppfordrer folk til å møte opp tidlig for å være sikker på å komme inn.

På grunn av Topp 20-konserten blir det satt inn ekstra vakter i tilfelle bråk, forteller Oterhals.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger