Hopp til innhold

Tror ikke slike ungdomsopptøyer kan skje i Oslo

Et ungdomsopprør som det i Sverige er lite sannsynlig vil skje i Norge. Det mener flere eksperter NRK har snakket med.

Leder ved Antirasistisk Senter, Kari-Helene Partapouli

Leder Kari Helene Partapouli ved Antirasistisk Senter mener politiet i Norge har vært flinkere til å skape dialog med minoritetsungdom.

Foto: Victoria Ose/NRK

Fem netter på rad har ungdom satt fyr på biler, kastet stein mot politiet og gjort hærverk i Stockholms forsteder.

Opptøyene sprer seg til stadig flere bydeler. Natt til fredag hadde brannvesenet over 70 utrykninger. Minst 12 personer er arrestert.

– Jeg tror ikke det samme kan skje i Oslo, og det ser jeg politiet også mener. Selv om det er umulig å utelukke det helt, sier leder Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter til NRK.no.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk og Geir Tveit ved forebyggende avsnitt på Grønland politistasjon tror i likhet med Partapouli at faren er liten for lignende opptøyer i Norge.

Partapuoli trekker frem færre konflikter mellom ungdom og politi, mindre sosiale forskjeller og lavere arbeidsløshet som vesentlige forskjeller mellom Norge og Sverige.

Ifølge en rapport offentliggjort 15. mai er Sverige det OECD-landet der forskjellen mellom fattig og rik har økt mest siden 1995.

Forsker Guro Ødegård ved Institutt for samfunnsforskning har også vanskelig for å se for seg et lignende opprør her.

– Det nærmeste man kommer er Gaza-demonstrasjonene i 2009. Ungdommer fortalte om opplevelsen av å stå utenfor, sa Ødegård på Dagsnytt 18 onsdag.

– Politiet i Norge skapte dialog

Tåregass ble brukt mot protestantene.

Butikkvinduer ble knust og demonstranter sloss med politiet under en demonstrasjon mot Israels angrep på Gazastripen i Oslo for fire år siden.

Foto: SCANPIX NORWAY / REUTERS

Partapuoli i Antirasistisk Senter berømmer politiets innsats etter denne hendelsen.

– De kom blant annet hit til Antirasistisk Senter og snakket med ungdommene. Politiet i Oslo har lyktes godt med dialogarbeidet, mener Partapuoli.

Hun peker på Reva-prosjektet i Sverige som har provosert mange.

– I politiets jakt på papirløse, må de som er mørke i huden akseptere å bli stoppet. Det skjer i Norge også, men ikke frontet på denne måten, sier Partapuoli.

13. mars foreslo Jonas Hassen Khemiri at justisministeren skulle leve en dag som ham. Innlegget ble mye delt på nettsteder og skapte stor debatt i Sverige.

Store sosiale problemer kombinert med lav tillit til politiet har skapt en irritasjon som har ligget og ulmet i Stockholms forsteder.

Politiet drepte 68-åring

Raseriet ble tent da en 68-åring ble skutt og drept av politiet i sitt hjem i Husby.

Mannen skal ha viftet med en machete. Dette utløste en politiaksjon som endte i drap.

Naboer forteller til avisa Expressen at 69-åringen gikk ut på balkongen og svingte det sverdlignende våpenet mot folk som stimlet sammen under ham. En kvinne befant seg i leiligheten sammen med mannen.

Naboer i området protesterte i gatene dagen etter drapet, men det var først natt til mandag 19. mai at opptøyene eskalerte.

Hele denne uken har ungdommer satt fyr på biler, kastet stein mot politiet og gjort hærverk.

Politiet har rapportert om deltagere helt ned i 12-årsalderen.

Rami Al-Khamisi

Rami Al-Khamisi, talsperson for interesseorganisasjonen Megafonen.

Foto: SVT
Beatrice Ask

Beatrice Ask er justisminister i Sverige.

Foto: SVT

Ungdommer i Husby klager over nedleggelse av fritidsklubber.

– De siste årene har institusjoner blitt lagt ned. Dette løses ikke ved økt politiovervåkning og en militarisering av forstedene, argumenterte Rami Al-Khamasi, kontaktperson i interesseorganisasjonen Megafonen, i en debatt på SVT.

– Jeg har vært i disse områdene. Jeg vet hvordan det ser ut. Det er store behov og jeg vet mye gjenstår. Men det er likevel ingen unnskyldning for å dra med seg ungdommer i disse opprørene, svarte justisminister Beatrice Ask (M).

– Gettofisering

Av Husbys 12.000 innbyggere er drøyt 60 prosent født i utlandet, skriver svenske Aftonbladet. Om man legger til de som er født i Sverige, men har foreldre som begge er født i utlandet, er andelen 85 prosent.

Hver femte person mellom 16 og 19 år i Husby har verken jobb eller studier å gå til.

Det handler om gettofisering, skriver kommentator Lena Mellin i Aftonbladet.

«Man behöver inte vara alltför skarpsynt för att inse att det här är ett gigantiskt politiskt misslyckande,» konkluderer hun.

Og problemene gjelder ikke bare Husby. Natt til onsdag spredde opprøret seg til flere bydeler.

Artikkelen fortsetter under videoen

For tredje natt på rad har det vært opptøyer og brannstifting i forstedene til Stockholm.

Nye uroligheter i Stockholm

– Rasisme i politiet

Organisasjonen Megefonen skriver på sin hjemmeside at de jobber for sosial rettferdighet for unge forstadsbeboere.

De hevder det er en underliggende rasisme som ligger bak politiets metoder i forstedene.

– Mange ungdommer vi prater med sier det finnes en stor institusjonell rasisme i politiet. Folk i forstedene blir lettere ransaket og trakassert. Politiet bruker langt mer brutale metoder i forstedene. Det har vi mye forskning på, hevdet Rami Al-Khamisi.

– Vi har vel ingen forskning på at politiet er blitt mer brutale. Jeg synes ikke man skal fortsette å spre den beklagelige historien, svarte justisminister Ask (M) med henvisning til drapet i Husby.

– Denne saken utredes spesielt, og der har vi ikke alle fakta ennå. Jeg tror denne hendelsen kan være utløsende, men man skal ikke spre myter, sa Ask.

– Forstår opprøret

Inntrykket blant ungdom er at politikerne gir blaffen, og det bedret ikke stemningen da statsminister Fredrik Reinfeldt sa han ikke ville besøke Husby.

– Jeg forstår ungdommene fullt ut. Etter det som politiet har gjort, og hvordan de har reagert, så synes jeg det er helt korrekt det som skjer, sier Stockholms-boeren Arthur som NRK møtte sent tirsdag kveld.

– Og etter dagens intervju med Reinfeldt (Sveriges statsminister) som Aftonbladet hadde, og hans uttalelser om at han verken vil vise seg her eller prate med folk – ja, da er vel dette resultatet. Han må ta konsekvensene nå, sier Arthur, som ikke ønsker at etternavnet blir brukt.

På direkte spørsmål fra SVTs programleder svarte justisminister Ask at hun heller ikke planer om å dra til den urolige forstaden med det første.

Den svenske justisministeren Beatrice Ask (M) møtte Rami Al-Khamasi fra interesseorganisasjonen Megafonen til debatt om opprøret i Husby og andre forsteder til Stockholm.

Den svenske justisministeren Beatrice Ask (M) møtte Rami Al-Khamasi fra interesseorganisasjonen Megafonen til debatt om opprøret i Husby og andre forsteder til Stockholm.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger