– Oljeprisen kan kollapse og norsk ledighet stige

Oljeprisen kan kollapse om ikke oljekartellet OPEC blir enige om å kutte i oljeproduksjonen. Det advarer oljeanalytikere, foran skjebnemøtet i oljekartellet denne måneden.

OPEC

November-møtet i OPEC kan resultere i en oljepris som faller ytterligere dersom det ikke kommer til en enighet om kutt i produksjonen, mener flere eksperter.

Foto: RAMZI BOUDINA / Reuters

Nervøsiteten er stor foran skjebnemøtet i OPEC.

Stiger ikke oljeprisen snart, kan også norsk økonomi være i fare.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets vipper opp mobilen nok en gang, for å sjekke oljeprisens siste rykninger. Grønne jojo- grafer viser hvordan dollarprisen per oljefat endrer seg minutt for minutt.

Thina Saltvedt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier at bunnen for oljenæringen trolig ikke er nådd dersom prisene ikke tar seg opp igjen snart – med flere oppsigelser som resultat.

Foto: Marit Kolberg

– Disse pilene peker nedover, du kan se at grafen faller. Nå er prisen 48,99 dollar pr. fat, sier Saltvedt.

Overflod

Markedet flommer nå over av olje.

Oljekartellet OPECs møte i slutten av måneden har holdt liv i oljeprisen denne høsten – på håpet og delvis lovnaden om at de oljeproduserende landene skal bli enige om å kutte i produksjonen.

Men nå mener mange håpet henger i en tynn tråd – og derfor har oljeprisen nå ramlet til sitt laveste nivå på to måneder. Det kan bli mer.

– Akkurat nå ser det litt mørkt ut. Det er stor uenighet innenfor kartellet. Hvis det ikke blir enighet på dette møtet, kan vi nok se at oljeprisen kan kollapse litt, sier hun.

Det tror også Jarand Rystad. Han er leder av de markedsledende oljeanalytikerne i Rystad Energy.

– Hvis det ikke blir noen avtale, så vil det umiddelbart føre til et nytt prisfall, sier han.

Også for en oljerammet norsk økonomi står mye på spill om OPEC-avtalen faller i fisk. Da kan de økonomiske lyspunktene vi har sett i det siste lett blekne inn i valgåret 2017.

Kan bli tøft for Norge

– På norsk sokkel trenger vi en oljepris på rundt 60 dollar fatet før de fleste prosjektene er lønnsomme. Der er vi ikke i dag. Norsk økonomi avhenger av oljeprisen, det gjør også valutakursen. Hvis det ikke kommer noen avtale betyr det enda større utfordringer for oljeindustrien, sier Saltvedt.

Jarand Rystad

– Vi tror at Saudi-Arabia på kort sikt vil prioritere profitt fremfor markedsandeler og at det kommer til en eller annen enighet i OPEC, sier Jarand Rystad i Rystad Energy.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hun mener at resultatet vil kunne bli enda flere utsettelser av prosjekter og flere oppsigelser, som følge av at oljenedturen blir enda dypere.

– Hvis ikke prisen stiger snart, sier analytikeren.

Tror på enighet i OPEC

Men inntil videre, håper Jarand Rystad fremdeles at en OPEC-avtale kommer i havn, fordi mektige Saudi-Arabia alt har lyktes i å presse ut særlig en del konkurrerende, amerikansk skiferoljeproduksjon som ikke kunne leve med dagens oljepriser.

– Grunnen til at den er under press er at Russland har overraskende høy produksjon, og har vist vilje til å sende svært mye olje ut på markedet. Men jeg tror at Saudi-Arabia da ser at de har oppnådd en del likevel, ved å stanse veksten i skiferoljeproduksjonen, sier han.

Rystad tror det er stor sannsynlighet for at en eller annen enighet vil bli resultatet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger