Hopp til innhold

– Oljebransjen var fartsblind, nå er det håp

Optimismen har spredt seg til norske bedriftsledere, analytikere og til en oljeminister som har dratt rett til Vestlandet fra et uformelt OPEC-møte i Algerie.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt Nordea

OLJEOPPTUR: Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt viser oljeprisene før og etter OPEC ble enige om å kutte i produksjonen.

Foto: NRK

– Så lenge OPEC velger å begrense produksjonen får vi høyere oljepris. Litt nede i veien her, vil det gi høyere aktivitet også i Norge, sier oljegründer Ståle Kyllingstad.

OPEC er rimelig desperate med å få oljeprisene opp når bitre fiender begynner å samarbeide.

Ståle Kyllingstad, oljegründer

Han er konsernsjef i IKM Gruppen som leverer utstyr og tjenester til oljenæringen i Stavanger. Organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, har det siste døgnet vist at de fortsatt har makt til å påvirke oljeprisen.

Norske bedriftsledere mener dette kan være starten på en oppgang for norsk industri, men ikke før om en stund.

Ståle Kyllingstad

Bedriftsleder Ståle Kyllingstad er en av oljenæringens optimister.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Gass- og oljefeltene Zidane og Johan Castberg er to av prosjektene som ble satt på vent da oljeprisen falt. Oljegründeren tror imidlertid at begge prosjektene vil kunne få en lysere fremtid nå som situasjonen normaliseres.

– Nå er det håp, men først vil det bli en tøff vinter, sier en optimistisk Kyllingstad som forklarer at det er mer aktivitet i leverandørindustrien om sommeren.

Ministeroptimisme

Olje- og energiministeren er også optimistisk, men ikke ekstatisk.

Tord Lien åpner kraftverk i Masfjorden

Tord Lien (Frp) mener industrien har gjort en god jobb med å få kostnadene ned ved norsk sokkel: – Det er viktigere enn hva OPEC-landene bestemmer seg for, sier han.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Det er positivt for markedet at vi ser konturene av en avtale, nå gjenstår det å se om det kommer reelle produksjonskutt. Vi er nærmere nå enn tidligere, sier Tord Lien (Frp).

Han deltok på det uformelle møtet i Algerie, og forteller at importørene var bekymret for at det ikke ble nok investeringene til å opprettholde leveransen. På lang sikt kan også en slik konsekvens føre til høyere oljepris.

– Det viktigste norsk industri kan gjøre for å styrke lønnsomheten er at vi selv tar tak i våre kostnader, uavhengig av hva slags avtale OPEC-landene ender opp med, sier han til NRK.

– Bransjen var fartsblind

Men det er lenge siden medlemslandene har vært så enige som de ble på det uformelle møtet, som fant sted på en energikonferanse i Algerie, onsdag kveld. For første gang på åtte år ble de enige om kutte i produksjonen. Mellom 200.000 og 750.000 fat olje skal kuttes daglig.

Kyllingstad tror OPEC ble overrasket over oljefallet, og at det var derfor de valgte å reagere nå.

– Bransjen var fartsblind og det må vi ta ansvar for. Tøffere økonomiske betingelser var nødvendig og situasjonen måtte normaliseres, sier Kyllingstad.

OPEC
Foto: RAMZI BOUDINA / Reuters

Markedet reagerte raskt på OPEC-enigheten, men oljeprisen er mer avhengig av handling enn ord, mener flere analytikere NRK har snakket med. Det er først når produksjonen kuttes, og det kommer mindre olje til markedet, at prisene vil gå opp.

– Dette kan faktisk ha en betydelig positiv utvikling for oljeprisen neste år. Bra for norsk oljeindustri og andre oljeprodusenter, sier Bjørnar Tonhaugen, i analyseselskapet Rystad Energy.

Selskapet venter at oljeprisen vil stige også fordi etterspørselen etter olje vil øke. Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, er fornøyd.

– Dette tok markedet med god stemning. Jeg tror det er starten på en ny æra i oljemarkedet, sier Saltvedt til NRK.

AKTUELT NÅ