NRK Meny
Normal

– Nye Statoil-kutt vil ramme svært hardt

Investorene jubler. Men tillitsvalgte og underleverandører til Statoil er bekymret over selskapets enorme kutt i planlagte investeringer - og frykter konsekvensene.

Ståle Kyllingstad

Ståle Kyllingstad er konsernsjef i IKM-gruppen, som har nesten 2500 ansatte og er leverandør til olje- og offshoreindustrien. Han frykter nye planlagte statoilkutt vil ramme knallhardt.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Investorene på Oslo Børs jublet over det som ble oppfattet som sterke tall fra Statoil torsdag morgen.

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil kutter knallhardt i både kostnader og i investeringsbudsjettet, noe som blir godt mottatt i markedet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Rett etter klokka 12 er kursen opp smått kraftige 8,2 prosent, noe som grovt regnet innebærer at aksjonærene samlet har hatt en papirgevinst på 30 milliarder kroner siden børsåpning.

Men mange er bekymret over den norske oljegigantens varslede kutt i investeringer.

Tallene kommer samme dag som DNB Markets offentliggjorde en oversikt ovet at 30.000 jobber så langt er varslet kuttet i oljenæringen.

Skal kutte investeringer for 40 milliarder

På selskapets kapitalmarkedsdag for ett år siden varslet Statoil planlagte investeringer for 2015 på 18 milliarder dollar.

Torsdag morgen sa Statoils konsernsjef Eldar Sætre i London at investeringene planlegges kuttet til 13 milliarder dollar.

– Min frykt er at dette innebærer at det kan komme nye kutt både i oljeselskapene og i leverandørindustrien i årene som kommer, sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Agder.

Bjørn Asle Teige

Konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige er bekymret for hva Statoils planlagte investeringskutt får å si for industrien.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Konserntillitsvalgt for de Statoil-ansatte i YS, Bjørn Asle Teige, er særlig bekymret for hva det varslede kuttet i investeringene har å si for en samlet oljeindustri.

– I norske kroner er det over 40 milliarder i lavere investeringer. Det vil sannsynligvis treffe hardt i industrien vår. I tillegg vil en kutte leteaktiviteten med 12-13 milliarder kroner. For en samlet industri ser ikke dette så kjekt ut, sier Teige.

Det er ikke varslet nye oppsigelser i selve Statoil denne runden, ifølge Teige. Men selskapet vil ved utgangen ha 4500 færre stillinger enn da programmet med å spare kostnader startet for tre år siden.

– Får store konsekvenser

Konsersjef Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen i Stavanger er bekymret.

Selskapene hans har nesten 2500 ansatte, og lever av å levere til olje- og offshoreindustrien.

– Alle som baserer seg på bygging av nye felt vil rammes svært hardt nå. Jeg vet fortsatt ikke hvor mye som går på drift og vedlikehold og hvor mye som går på felt og feltutvikling, sier Kyllingstad.

Ståle Kyllingstad

- Statoils aktivitet på norsk sokkel står for nesten 80 prosent av produksjonen av olje og gass. Når de struper sitt investeringsbudsjett rammer det oss i neste fase veldig hardt, sier konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Han mener det er grun til å tro at alle selskaper som har som levebrød å bidra til nye plattformer på sokkelen vil bli rammet.

Hva tenker du om at Statoil for et år siden sa at de ville investere for 18 milliarder dollar og nå kutter målet til 13 milliarder dollar. Det er mye penger?

– Det er enormt med penger, og det får ganske store konsekvenser. Vi er hardt rammet nå, for alle selskaper kutter nå. Det er ingen tvil om at oljeindustrien er i krise selv om Norge ikke er det, sier Kyllingstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger