NRK Meny
Normal

– Nye rapporter gir ikke mer ro

Ikke engang ti nye sakkyndigrapporter vil skape ro om den mentale helsen til Anders Behring Breivik, mener forsvarer Geir Lippestad.

Geir Lippestad

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad mener en eventuell ny rapport med en annen konklusjon likevel ikke vil ende med at Breivik må sone i fengsel.

Foto: Terje Haugnes/NRK

– Vi er av den oppfatning at sakkyndigerklæringen som foreligger, er veldig grundig, kanskje den mest grundige erklæringen som er skrevet i Norge noen gang, sier den terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, til NRK.

Men rapporten om den mentale helsa til Breivik er kanskje også den mest omstridte. Flere eksperter har sådd tvil om konklusjonen er rett.

I går gikk fristen for å be om nye sakkyndige ut.

– Ny konklusjon vil trolig ikke gi fengselsstraff

Flertallet av ofrene ønsker ikke en ny vurdering, blant annet i frykt for at rettssaken med det blir utsatt.

På den annen side vil i overkant av 50 ofre og etterlate etter terroren ha en ny rapport. Det mener Lippestad er unødvendig.

– Du kunne sikkert fått ti forskjellige sakkyndige som ga forskjellige konklusjoner, jeg tror ikke det blir mer ro rundt denne saken av den grunn, sier han.

I november i fjor leverte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim sin 243 sider lange rapport til Oslo tingrett. De konkluderte med at Anders Behring Brevik er paranoid schizofren, psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig.

Lippestad mener en eventuell ny rapport med en annen konklusjon likevel ikke vil ende med at Breivik må sone i fengsel.

– Hvis det er den minste tvil om en person er strafferettslig tilregnelig, kan man ikke dømmes til fengsel. Nå foreligger det en svært grundig erklæring som sier at han er strafferettslig utilregnelig, og da skal det mye til for at en ny erklæring endrer på det, sier han.

– Rettens avgjørelse

Onsdag denne uken ble det klart at verken Breiviks forsvarere eller påtalemyndigheten ved statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh ønsker en ny rapport om Breiviks mentale helse.

Fra før var det kjent at Den rettsmedisinske kommisjon, som har i oppgave å kvalitetssikre arbeidet, ikke hadde bemerkninger til Husby og Sørheims rapport og dermed stilte seg bak den.

I slutten av neste uke blir det satt et foreløpig punktum for debatten når hoveddommerne Arne Lyng og Wenche Elizabeth Arntzen skal beslutte om nye sakkyndige blir oppnevnt eller ikke.

– Vi vil vurdere alle synspunktene som har kommet frem, men til syvende og sist er det rettens avgjørelse uavhengig av hva partene måtte mene, fastslår Arntzen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger