NRK Meny
Normal

– Ny sikkerhetstabbe i regjeringskvartalet

Departementenes servicesenter, som har ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet, la kort tid etter 22. juli i fjor ut på nettet hvor den nye vaktsentralen ligger. – Det vitner om mangel på sikkerhetskultur, sier ekspert.

Regjeringskvartalet

Etter 22. juli ble vaktsentralen flyttet på grunn av ødeleggelsene. Hvor den ligger nå har inntil nylig ligget ute på DSS sine hjemmesider.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

DSS hjemmesider

Her lå informasjonen om hvor vaktsentralen ligger.

Foto: Skjermdump / NRK
Kjell Arne Knutsen

Direktør i DSS Kjell Arne Knutsen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Nupi-forsker Ståle Ulriksen

Nupi-forsker Ståle Ulriksen.

Foto: Nupi
Fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Det er Departementenes servicesenter (DSS) som er ansvarlige for sikkerheten i regjeringskvartalet.

På deres nettsider, kunne du inntil NRK gjorde dem klar over det, lese hvor den midlertidige vaktsentralen i regjeringskvartalet ligger.

LES OGSÅ: – Hadde ingen kontroll over situasjonen

Lå ute på hjemmesidene i ett år

– Vaktsentralen er et viktig element i vårt sikkerhetsarbeid. Der holder vi oversikt og koordinerer sikkerhetsarbeidet, sier direktør i DSS Kjell Arne Knutsen til NRK.

I vaktsentralen overvåker sikkerhetsvaktene alt som skjer i regjeringskvartalet via kamera. Det var vaktsentralen som 22. juli meldte fra om at det sto en varebil utenfor høyblokka, og senere sikret bilder av varebilen og gjerningsmannen.

Etter 22. juli ble den flyttet fra kjelleren i høyblokka til et annet bygg, og hvor den ligger nå har DSS selv hatt ute på sine hjemmesider i snart ett år.

– Det er en tabbe

– Den informasjonen ble lagt ut bare to eller tre dager etter 22. juli i fjor. Det er en tabbe, sier Ståle Ulriksen i Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

– Hvis en skal angripe noen så er det jo viktig å slå ut kommunikasjons- og operasjonssystemer. Jeg synes dette vitner om mangel på sikkerhetskultur, sier han.

Det er fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud som har ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet. I februar da hun la fram planene for gjenoppbygging, sa hun at den samme blokka er et usikkert bygg.

– Må tenke sikkerhet

Aasrud forteller at vaktsentralens beliggenhet kun er midlertidig, og at det ikke er noe i lovverket som tilsier at informasjonen om beliggenhet skal være hemmelig.

Men hun understreker at med den permanente vaktsentralen vil beliggenheten ikke være kjent for offentligheten.

– Vi må tenke sikkerhet i alt vi gjør i departementene og i våre underliggende etater. Da er det fornuftig ikke å ha den type opplysninger ute for offentligheten, sier hun.

Ansatte varslet om kritikkverdige forhold

Ansatte som jobber med sikkerhet i departementene har tidligere varslet stortingspolitikere om kritikkverdige forhold. De opplevede at egne sjefer ikke tar sikkerheten i Regjeringskvartalet på alvor.

NRK har også tidligere fortalt hvordan det for flere år siden var advart om en teknisk utdatert vaktsentral som fagfolkene fryktet ikke ville klare å håndtere et terroranslag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger